Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Actual compression curve is

(A) Same as isothermal
(B) Same as adiabatic
(C) Better than isothermal and adiabatic
(D) In between isothermal and adiabatic


Q2. Gas turbine works on

(A) Brayton or Atkinson cycle
(B) Carnot cycle
(C) Rankine cycle
(D) Ericsson cycle


Q3. The following is true for an open cycle gas turbine having exhaust heat exchanger. Atmospheric air before entering the compressor is

(A) Heated
(B) Compressed air before entering the combustion chamber is heated
(C) Bled gas from turbine is heated and readmitted for complete expansion
(D) Exhaust gases drive the compressor


Q4. The maximum temperature in a gas turbine is

(A) 200°C
(B) 500°C
(C) 700°C
(D) 1000°C


Q5. The ratio of the indicated power to the shaft power or brake power of the motor or engine required to drive the compressor, is called

(A) Compressor efficiency
(B) Volumetric efficiency
(C) Isothermal efficiency
(D) Mechanical efficiency


Q6. When the outlet angle from the rotor of a centrifugal compressor is more than 90°, then the blades are said to be

(A) Forward curved
(B) Backward curved
(C) Radial
(D) None of these


Q7. Axial flow compressor has the following advantage over centrifugal compressor

(A) Larger air handling ability per unit frontal area
(B) Higher pressure ratio per stage
(C) Aerofoil blades are used
(D) Higher average velocities


Q8. The work ratio of simple gas turbine cycle depends on

(A) Pressure ratio
(B) Maximum cycle temperature
(C) Minimum cycle temperature
(D) All of the above


Q9. The output of a gas turbine is 300 KW and its efficiency is 20 percent, the heat supplied is

(A) 6000 KW
(B) 15 KW
(C) 600 KW
(D) 150 KW


Q10. The efficiency of roots blower __ with the increase in pressure ratio.

(A) Decreases
(B) Increases
(C) Does not change
(D) None of these


Q11. The efficiency of a jet engine is higher at

(A) Low speeds
(B) High speeds
(C) Low altitudes
(D) High altitudes


Q12. An after-cooler is used to

(A) Remove impurities from air
(B) Reduce volume of air
(C) Cause moisture and oil vapour to drop out
(D) Cool the air


Q13. Axial flow compressor resembles

(A) Centrifugal pump
(B) Reciprocating pump
(C) Turbine
(D) Sliding vane compressor


Q14. The pressure ratio for an open cycle gas turbine compared to closed cycle gas turbine of same h.p. is

(A) Low
(B) High
(C) Same
(D) Low/high depending on make and type


Q15. The pressure ratio in gas turbines is of the order of

(A) 2: 1
(B) 4:1
(C) 61: 1
(D) 9: 1


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(B)
4(C)
5(D)
6(A)
7(A)
8(D)
9(B)
10(A)
11(D)
12(C)
13(C)
14(A)
15(C)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment