Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A turboprop is preferred to turbojet because

(A) It has high propulsive efficiency at high speeds
(B) It can fly at supersonic speeds
(C) It can fly at high elevations
(D) It has high power for take off


Q2. In a single acting reciprocating compressor, the suction, compression and delivery of air takes place in __ of the piston.

(A) One stroke
(B) Two strokes
(C) Three strokes
(D) Four strokes


Q3. Inter-cooling in multistage compressors is done

(A) To cool the air during compression
(B) To cool the air at delivery
(C) To enable compression in two stages
(D) To minimize the work of compression


Q4. The ratio of the increase in pressure in rotor blades to total increase in pressure in the stage is called

(A) Pressure ratio
(B) Pressure coefficient
(C) Degree of reaction
(D) Slip factor


Q5. Open cycle gas turbine works on

(A) Brayton or Atkinson cycle
(B) Rankine cycle
(C) Carnot cycle
(D) Ericsson cycle


Q6. The air-fuel ratio in gas turbines is of the order of

(A) 7: 1
(B) 15: 1
(C) 30: 1
(D) 50: 1.


Q7. In air compressors, free air delivery means the

(A) Actual volume of the air delivered by the compressor when reduced to normal temperature and pressure conditions
(B) Volume of air delivered by the compressor
(C) Volume of air sucked by the compressor during its suction stroke
(D) None of the above


Q8. Which of the following statement is wrong?

(A) In a two stage reciprocating air compressor with complete intercooling, maximum work is saved
(B) The minimum work required for a two stage reciprocating air compressor is double the work required for each stage
(C) The ratio of the volume of free air delivery per stroke to the swept volume of the piston is called volumetric efficiency
(D) None of the above


Q9. A large clearance volume in a reciprocating compressor results in

(A) Reduced volume flow rate
(B) Increased volume flow rate
(C) Lower suction pressure
(D) Lower delivery pressure


Q10. Pick up wrong statement. Surging phenomenon in centrifugal compressor depends on

(A) Mass flow rate
(B) Pressure ratio
(C) Change in load
(D) Stagnation pressure at the outlet


Q11. The fuel consumption in gas turbines is accounted for by

(A) Lower heating value
(B) Higher heating value
(C) Heating value
(D) Higher calorific value


Q12. The thermal efficiency of a gas turbine as compared to a diesel plant is

(A) Same
(B) More
(C) Less
(D) Depends on other factors


Q13. With the decrease in compression ratio, the volumetric efficiency

(A) Does not change
(B) Increases
(C) Decreases
(D) First decrease and then increase


Q14. The degree of reaction in an axial flow compressor is defined as the ratio of static enthalpy rise in the

(A) Rotor to static enthalpy rise in the stator
(B) Stator to static enthalpy rise in the rotor
(C) Rotor to static enthalpy rise in the stage
(D) Stator to static enthalpy rise in the stage


Q15. Which of the following statement is correct relating to rocket engines?

(A) The combustion chamber in a rocket engine is directly analogous to the reservoir of a supersonic wind tunnel
(B) The stagnation conditions exist at the combustion chamber
(C) The exit velocities of exhaust gases are much higher than those in jet engine
(D) All of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTION NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(D)
4(C)
5(A)
6(D)
7(A)
8(D)
9(A)
10(D)
11(A)
12(C)
13(B)
14(C)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment