Constructions MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 11 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. To divide line segment AB in the ratio A : b ( a, b are positive integers), draw a ray AX so that ∠BAX is an acute angle and then mark points on ray AX at equal distances such that the minimum number of these points is

(A) ab
(B) Greater of a and b
(C) ( a + b)
(D) (a + b – 1)


Q2. A line segment drawn perpendicular from the vertex of a triangle to the opposite side is called the

(A) Bisector
(B) Median
(C) Perpendicular
(D) Altitude


Q3. A point O is at a distance of 10 cm from the center of a circle of radius 6 cm. How many tangents can be drawn from point O to the circle?

(A) 1
(B) 3
(C) Infinite
(D) 2


Q4. When a line segment is divided in the ratio 2 : 3, how many parts is it divided into?

(A) 23
(B) 2
(C) 3
(D) 5


Q5. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at angle x°, it is required to draw tangents at the end points of those two radii of the circle, the angle between which is

(A) 180°−x°
(B) 90°+x°
(C) 90°−x°
(D) 180°+x°


Q6. A tangent to a circle of radius 4 cm from a point on the concentric circle of radius 6 cm will be

(A) 2.5 cm
(B) 3.7 cm
(C) 4.47 cm
(D) 5.6 cm


Q7. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 45° it is required to draw tangents at the end point of those two radii of the circle, the angle between which is :​

(A) 105°
(B) 135°
(C) 145°
(D) 70°


Q8. The angle between tangent at a point on a circle and the radius through the point is-

(A) 45°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 120°


Q9. To divide a line segment AB in the ratio 5 : 7, first a ray AX is drawn so that ∠BAX is an acute angle and then at equal distances points are marked on the ray AX such that the minimum number of these points is:

(A) 8
(B) 10
(C) 11
(D) 12


Q10. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 45° it is required to draw tangents at the end point of those two radii of the circle, the angle between which is :​

(A) 105°
(B) 135°
(C) 145°
(D) 70°


Q11. To construct a pair of tangents to a circle at an angle of 60° to each other, it is needed to draw tangents at endpoints of those two radii of the circle, the angle between them should be:

(A) 100
(B) 90
(C) 180
(D) 120


Q12. To divide a line segment AB in the ratio p : q ( p, q are positive integers), draw a ray AX so that ∠BAX s an acute angle and then mark points on ray AX at equal distances such that the minimum number of these points is :

(A) p + q
(B) pq
(C) p + q – 1
(D) greater of p and q


Q13. Which theorem criterion we are using in giving the just the justification of the division of a line segment by usual method ?

(A) SSS criterion
(B) Area theorem
(C) BPT
(D) Pythagoras theorem


Q14. To construct a triangle similar to a given ΔPQR with its sides 5/8 of the similar sides of ΔPQR, draw a ray QX such that ∠QRX is an acute angle and X lies on the opposite side of P with respect to QR. Then locate points Q1, Q2, Q3, … on QX at equal distances, and the next step is to join:

(A) Q10 to C
(B) Q3 to C
(C) Q8 to C
(D) Q4 to C


Q15. PT and PS are tangents drawn to a circle, with center C, from a point P. If ∠TPS = 50°, then the measure of ∠TCS is ​

(A) 150°
(B) 130°
(C) 120°
(D) 100°


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3D
4D
5A
6C
7B
8C
9D
10B
11D
12A
13C
14C
15B

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment