Constructions MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 11 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. In Δ ABC if ∠B = ∠C = 300, which of the following is the longest side?

(A) BC
(B) AC
(C) AB
(D) None of these


Q2. With the help of a ruler and a compass, it is possible to construct an angle of

(A) 40°
(B) 37.5°
(C) 47.5°
(D) 35°


Q3. In Δ ABC, which of the following information is needed to construct it if it is known that measure of ∠B = 60 and BC = 6 cm :

(A) AB + BC
(B) CA + AB
(C) BC + CA
(D) All of the above


Q4. Which of the following angles can be constructed using ruler and compasses?

(A) 35
(B) 45
(C) 95
(D) 55


Q5. Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?

(A) 35
(B) 40
(C) 90
(D) 50


Q6. If we want to construct a triangle, given its perimeter, then we need to know:

(A) Sum of two sides of triangle
(B) Difference between two sides of triangle
(C) One base angles
(D) Two base angles


Q7. Which of these angles cannot be constructed using ruler and compasses?

(A) 120°
(B) 60°
(C) 140°
(D) 135°


Q8. With the help of a ruler and compass, it is possible to construct an angle of

(A) 40°
(B) 37.5°
(C) 65°
(D) 50°


Q9. Which of these triangles are possible to construct by knowing only its altitude?

(A) Right angled triangle
(B) Equilateral triangle
(C) Isosceles triangle
(D) Any triangle


Q10. An angle whose measure is more than 180° and less than 360° is called a

(A) Reflex angle
(B) Acute angle
(C) Straight angle
(D) Complete angle


Q11. The construction of △ABC, given that BC = 5 cm, ∠B = 600 is not possible when the difference of AB and AC is equal to

(A) 4.2 cm
(B) 5.9 cm.
(C) 4 cm.
(D) 3 cm.


Q12. Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?

(A) 35°
(B) 40°
(C) 90°
(D) 50°


Q13. If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:

(A) a + b > c
(B) a – b > c
(C) a + b = c
(D) a – b = c


Q14. If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:

(A) a+b>c
(B) a-b>c
(C) a+b=c
(D) a-b=c

Q15. The construction of a triangle ABC with AB = 4 cm and ∠A = 60° is not possible when difference of BC and AC is equal to

(A) 3.5 cm
(B) 4.5 cm
(C) 2.5 cm
(D) 3 cm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3D
4B
5C
6C
7C
8B
9B
10A
11B
12C
13A
14A
15B

Leave a Comment