Control and Coordination MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Biology


Q1. Which part of nervous system controls the re¬flex activities of the body?

(A) Brain
(B) Spinal cord
(C) Cerebrum
(D) Cerebellum


Q2. Any change in the environment to which an organism responds is called

(A) stimulus
(B) coordination
(C) response
(D) hormone


Q3. Which of the following acts as both endocrine and exocrine gland?

(A) Pancreas
(B) Thyroid
(C) Adrenal
(D) Liver


Q4. Posture and balance of the body is controlled by

(A) cerebrum
(B) cerebellum
(C) medulla
(D) pons


Q5. Growth hormone is produced in:

(A) gonads
(B) thyroid
(C) pituitary
(D) adrenal


Q6. How many pairs of cranial nerves are present in man?

(A) 12
(B) 21
(C) 31
(D) 41


Q7. The main function of abscisic acid in plants is

(A) to promote cell division.
(B) to inhibit growth.
(C) to promote growth of stem.
(D) to increase the length of cells.


Q8. In case of emergency which structure becomes very active:

(A) adrenal medulla
(B) adrenal cortex
(C) thyroid gland
(D) pancreas


Q9. Iodine is necessary for the synthesis of which hormone?

(A) Adrenaline
(B) Thyroxin
(C) Auxin
(D) Insulin


Q10. Fall of mature leaves and fruits from plants is triggered by which of the following substance?

(A) Auxin
(B) Cytokinin
(C) Gibberellin
(D) Abscisic acid


Q11. Which gland secretes the growth hormone?

(A) Pituitary gland
(B) Thyroid
(C) Hypothalamus
(D) Adrenal


Q12. In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs at/in

(A) cell body
(B) axonal end
(C) dendritic end
(D) axon


Q13. Progesterone is secreted by:

(A) testes
(B) thyroid
(C) pituitary
(D) ovary


Q14. Reflex actions are mediated through

(A) brain
(B) effectors
(C) spinal cord
(D) receptors


Q15. Response of plant roots towards water is called:

(A) Chemotropism
(B) Phototropism
(C) Hydrotropism
(D) Geotropism


Q16. Insulin is secreted by:

(A) stomach
(B) liver
(C) pancreas
(D) kidney


Q17. Choose the incorrect statement about insulin

(A) It is produced from pancreas
(B) It regulates growth and development of the body
(C) It regulates blood sugar level
(D) Insufficient secretion of insulin will cause diabetes


Q18. Which plant hormone promotes cell division?

(A) Auxin
(B) Gibberellin
(C) Cytokinin
(D) Abscisic acid


Q19. A diabetic patient suffers from deficiency of which hormone?

(A) Thyroxine
(B) Testosterone
(C) Oestrogen
(D) Insulin


Q20. The substance that triggers the fall of mature leaves and fruits from plants is due to

(A) auxin
(B) gibberellin
(C) abscisic acid
(D) cytokinin


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3A
4B
5C
6A
7B
8A
9B
10D
11A
12B
13D
14C
15C
16C
17B
18C
19D
20C

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment