Coordinate Geometry MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. The distance of the point P(6,-6) from the origin is equal to​

(A) 3 √4 units
(B) 8 units
(C) 6 √2 units
(D) 3 units


Q2. The distance between the point P(1, 4) and Q(4, 0) is

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 3√3


Q3. The ratio in which the x-axis divides the segment joining A(3,6) and B(12,-3) is​

(A) 1:2
(B) -2:1
(C) 2:1
(D) -1:-1


Q4. If the distance between the points A(2, -2) and B(-1, x) is equal to 5, then the value of x is:

(A) 2
(B) -2
(C) 1
(D) -1


Q5. The area of the triangle formed by the points A(-1.5, 3), B(6, -2) and C(-3, 4) is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3/2


Q6. The area of the triangle whose vertices are A(1, 2), B(-2, 3) and C(-3, -4) is

(A) 11
(B) 22
(C) 33
(D) 21


Q7. The perimeter of a triangle with vertices (0, 4) (0, 0) and (3, 0) is:

(A) 15
(B) 12
(C) 8
(D) 10


Q8. The points (6, 1), (8, 2), (9, 4) and (7, 3) are the vertices of a

(A) trapezium
(B) rectangle
(C) square
(D) rhombus


Q9. The area of a rhombus if its vertices are (3, 0), (4, 5), (-1, 4) and (-2,-1) taken in order, is:

(A) 12 sq.unit
(B) 24 sq.unit
(C) 30 sq.unit
(D) 32 sq.unit


Q10. The area of the triangle ABC with the vertices A(-5, 7), B(-4, -5) and C(4, 5) is

(A) 63
(B) 35
(C) 53
(D) 36


Q11. The coordinates of the centroid of a triangle whose vertices are (0, 6), (8,12) and (8, 0) is

(A) (4, 6)
(B) (16, 6)
(C) (8, 6)
(D) (16/3, 6)


Q12. The midpoints of a line segment joining two points A(2, 4) and B(-2, -4)

(A) (-2,4)
(B) (2,-4)
(C) (0, 0)
(D) (-2,-4)


Q13. The area of a triangle formed by the line 4x – 3y + 12 = 0 with the coordinate axes is

(A) 3 sq unit
(B) 4 sq unit
(C) 5 sq unit
(D) 6 sq unit
(e) None of these


Q14. The distance of the point (– 3, 4) from the origin is

(A) 25 units
(B) 1 unit
(C) 7 units
(D) 5 units


Q15. The points (1,1), (-2, 7) and (3, -3) are

(A) vertices of an equilateral triangle
(B) collinear
(C) vertices of an isosceles triangle
(D) none of these


Q16. The points (3, 2), (0, 5), (-3, 2) and (0, -1) are the vertices of a quadrilateral. Which quadrilateral is it?​

(A) Rectangle
(B) Square
(C) Parallelogram
(D) Rhombus


Q17. The ratio in which the line segment joining the points P(-3, 10) and Q(6, – 8) is divided by O(-1, 6) is:

(A) 1:3
(B) 3:4
(C) 2:7
(D) 2:5


Q18. The point which lies on the perpendicular bisector of the line segmen joining the points P (- 3, – 5) and Q (3, 5) is

(A) (-3, 4)
(B) (2, -5)
(C) (0, 0)
(D) (-1, 4)


Q19. If the distance between the points (x, -1) and (3, 2) is 5, then the value of x is

(A) -7 or -1
(B) -7 or 1
(C) 7 or 1
(D) 7 or -1


Q20. The distance of point A(2, 4) from x-axis is

(A) 2
(B) 4
(C) -2
(D) -4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3C
4A
5A
6A
7B
8D
9B
10C
11D
12C
13A
14D
15B
16B
17C
18C
19D
20B

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment