Coordinate Geometry MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. The mirror image of the point (-3, -4) in x-axis is

(A) (-4, -3)
(B) (3, -4)
(C) (3, 4)
(D) (-3, 4)


Q2. The point (–2, 0) lies on :

(A) +ve x-axis
(B) +ve y-axis
(C) –ve x-axis
(D) –ve y-axis


Q3. Ordinate of all the points in the x-axis is:

(A) 0
(B) 1
(C) –1
(D) Any natural number


Q4. If the coordinates of a point are (3, 0), then it lies in:

(A) X-axis
(B) Y-axis
(C) At origin
(D) Between x-axis and y-axis


Q5. Abscissa of all points on the x-axis is

(A) -1
(B) 0
(C) any number
(D) 1


Q6. The points (-5, 2) and (2, -5) lie in the

(а) same quadrant
(B) II and III quadrant respectively.
(C) II and IV quadrant respectively.
(D) I and IV quadrant respectively.


Q7. A point of the form (0, (B) lies on

(A) x- axis
(B) quadrant III
(C) quadrant I
(D) y- axis


Q8. The name of horizontal line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:

(A) Origin
(B) X-axis
(C) Y-axis
(D) Quadrants


Q9. Find the ratio in which the line joining the points (6, 4) and (1, –7) is divided by x-axis.

(A) 1 : 3
(B) 2 : 7
(C) 4 : 7
(D) 6 : 7


Q10. The co-ordinates of the origin are

(A) (2, 0)
(B) (0, 2)
(C) (0, 0)
(D) (2, 2)


Q11. The number of parts the coordinates axes divide the plane is

(A) Two parts
(B) Four parts
(C) Six parts
(D) Eight parts


Q12. Ordinate of all the points in the x-axis is:

(A) 0
(B) 1
(C) –1
(D) Any natural number


Q13. The points (–4,–8) lies in:

(A) First quadrant
(B) Second quadrant
(C) Third quadrant
(D) Fourth quadrant


Q14. Mirror image of the point (9, -8) in y-axis is

(A) (-9, -8)
(B) (9, 8)
(C) (-9, 8)
(D) (-8, 9)


Q15. The abscissa or x-coordinate of any point on Y-axis is:

(A) Three
(B) Two
(C) One
(D) Zero


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2C
3A
4A
5C
6C
7D
8B
9C
10C
11B
12A
13D
14A
15D

Leave a Comment