Data Handling MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which two classes have the same frequency?

(A) III & IV
(B) I & II
(C) II & V
(D)V & VI


Q2. A coin is tossed. Which of the following is the probability of getting a head or tail?

(A) 0
(B) 1
(C) 1/2
(D)None of these


Q3. Which two classes have the same frequency ?

(а) 15-20 and 35-40
(B) 20-25 and 30-35
(C) 15-20 and 30-35
(D)20-25 and 25-30.


Q4. On which item has the minimum expenditure been done ?

(A) Servant’s salary
(B) Food
(C) Rent
(D)Conveyance.


Q5. The number of times an observation occurs in a data is called its

(A) Range
(B) Interval
(C) Frequency
(D)Raw data


Q6. If a coin is flipped in the air, what is the probability of getting a tail?

(A) 0
(B) ½
(C) 1
(D)2


Q7. Which class has the highest frequency?

(A) 200-225
(B) 300-325
(C) 175-200
(D)150-175


Q8. In the interval 50-60, 60 is called

(A) upper limit
(B) lower limit
(C) range
(D)frequency


Q9. 300 books are of the subject

(A) Maths
(B) English
(C) Hindi
(D)Science.


Q10. The number of times an observation occurs in a data is called its

(A) Range
(B) Interval
(C) Frequency
(D)Raw data


Q11. Two dice are thrown, find and number of outcomes.

(A) 36
(B) 6
(C) 12
(D)None of these


Q12. The central total angle in a pie chart is

(A) 180°
(B) 210°
(C) 360°
(D)None of these


Q13. The difference between the upper class limit and lower class limit of a class interval is called:

(A) Frequency
(B) Width
(C) Grouped data
(D)Ungrouped data


Q14. What is the difference of expenditures done on conveyance and rent ?

(A) Rs 1000
(B) Rs 2000
(C) Rs 3000
(D)Rs 4000.


Q15. Tally marks are used to find which of the following

(A) lower limits
(B) upper limits
(C) class marks
(D)frequency


Q16. 18 out of 36 people love reading, so reading in the pie chart will be represented by

(A) 36 degree sector
(B) quarter sector
(C) semi circular sector
(D)None of these


Q17. If a die is thrown in air, the probability of getting even numbers is:

(A) ½
(B) ⅙
(C) ⅓
(D)⅔


Q18. The pie-chart is divided into

(A) circles
(B) squares
(C) sectors
(D)segments


Q19. In grouped data, each of the group is called:

(A) Class interval
(B) Collection of data
(C) Frequency
(D)Grouped frequency distribution


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(B)
4(A)
5(C)
6(B)
7(A)
8(A)
9(A)
10(C)
11(A)
12 (C)
13(B)
14(B)
15(D)
16(C)
17(B)
18(C)
19(A)

Leave a Comment