Democratic Rights MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 6 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Civics


Q1. Which of these is false regarding the Freedom of Speech and Expression?

(A) One can use it to incite people against the government
(B) One may disagree with a policy of the government
(C) Everyone has a right to think differently
(D) One is free to criticize the government


Q2. Which of the following rights is not available under the fundamental rights?

(A) Right to Equality
(B) Right to Freedom
(B) Right to protect one’s culture
(D) Right to property.


Q3. One of the forms of exploitation as mentioned in the constitution is ‘traffic’. What does it mean?

(A) Transport system
(B) Buying and selling of human beings
(C) Buying and selling of goods
(D) None of the above


Q4. Which right was called by Dr. Ambedkar as ‘the heart and soul of our Constitution’?

(A) Right to equality
(B) Right of constitutional remedies
(C) Right to freedom
(D) Right against exploitation


Q5. What is meant by ‘rights’?

(A) One’s demand to get everything without sharing with others
(B) Claims of a person over other fellow beings, society and the government
(C) Not possessing any freedoms
(D) none of the above


Q6. How many Fundamental Rights do we have?

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9


Q7. Guantanamo controlled by:

(A) Indian Navy
(B) Russian Navy
(C) American Navy
(D) Chinese Navy


Q8. How was the massacre of Albanians finally stopped?

(A) The UN ordered for Milosevic’s arrest
(B) Several countries intervened to stop the massacre
(C) The Serbs turned against Milosevic
(D) Milosevic reformed himself


Q9. Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?

(A) J.L. Nehru
(B) B. R. Ambedkar
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rajendra Prasad


Q10. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

(A) Freedom to participate in armed rebellion
(B) Freedom to criticize the government
(C) Freedom to reside in any part of the country
(D) All the options


Q11. Which of the following rights is not available under the fundamental rights?

(A) Right to property
(B) Right to protect ones culture
(C) Right to Freedom
(D) Right to Equality


Q12. Laws have been made to prohibit childern from working in which of these industries?

(A) Beedi making
(B) Fire crackers and matches
(C) Printing and dyeing
(D) All the above


Q13. Which of these is false regarding the Freedom of Speech and Expression?

(A) Everyone has a right to think differently
(B) One may disagree with a policy of the government
(C) One can use it to incite people against the government
(D) One is free to criticise the government


Q14. What is the full form of P.I.L.?

(A) Postal Interest Letter
(B) Private Interest Law
(C) Public Information Law
(D) Public Interest Litigation


Q15. The country which denies freedom of religion is

(A) Israel
(B) Saudi Arabia
(C) Iran
(D) Yugoslavia


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3B
4B
5B
6A
7C
8B
9B
10A
11A
12D
13C
14D
15B

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment