Depreciation, Provisions and Reserves MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 11 Accountancy MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers: Financial Accounting


Q1. Under Reducing Balance Method, depreciation to be charged :

(A) Scrap Value
(B) None of these
(C) Real Value
(D) Original value


Q2. Which of the following is the cause of depreciation?

(A) By permanent fall in prices
(B) By constant use
(C) By Expiry of time
(D) All of the Above


Q3. Dividend Equalization Reserveand Debenture Redemption reserveare examples of

(A) Revenue Reserve
(B) General Reserve
(C) Capital Reserve
(D) Secret Reserve.


Q4. Which method of charging depreciation is accepted by Income Tax Act?

(A) Written down value method
(B) Both Written down value method and Straight Line method
(C) Straight Line method
(D) None of the above


Q5. The loss on sale of an asset is debited to:

(A) Profit and Loss Account
(B) Trial Balance Cr. Side
(C) Balance Sheet
(D) Trading Account


Q6. Which of the following is the example of Capital Reserve?

(A) Workmen’s Compensation Fund
(B) None of these
(C) Premium Received on issue of shares or debentures
(D) General Reserve


Q7. The cause of Depreciation is :

(A) Wear and tear
(B) Obsolescence
(C) All of these
(D) Usage of Asset


Q8. Which one is not the cause of depreciation?

(A) Efflux of time.
(B) Price fluctuation.
(C) Obsolescence.
(D) Natural wear and tear.


Q9. Which of the following factor DOES NOT affect the amount of depreciation?

(A) Market value of asset
(B) Estimated useful life of asset
(C) Total cost of asset
(D) Scrap value


Q10. Depreciation is which of the following expenditure:

(A) Non-cash
(B) Both cash and non-cash
(C) Cash
(D) None of the above


Q11. If the amount of any known liability can be determined with accuracy

(A) a liability should be provided.
(B) a provision should be made,
(C) a reserve should be set aside.
(D) None of these.


Q12. Dividend Equalisation Reserve is :

(A) Specific Reserve
(B) None of these
(C) Secret Reserve
(D) General Reserve


Q13. Depreciation is Charged on :

(A) Current Assets
(B) Fixed Tangible Assets
(C) None of these
(D) Both Current and Fixed Assets


Q14. Depreciation is calculated from the date of .

(A) Purchase of asset
(B) Receipt of asset at business premises
(C) Asset put to use
(D) Asset installed


Q15. Under which method the amount of depreciation remains same year after year?

(A) Fixed Installment Method
(B) Reducing Balance Method
(C) Annuity method
(D) Depletion Method


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 11 Accountancy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS:
1B
2D
3A
4A
5A
6C
7C
8B
9A
10A
11A
12A
13B
14C
15A

MCQ Questions for Class 11 Accountancy: Financial Accounting

Leave a Comment