Desert Animals Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 9

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Most snakes are:

(A) Harmless
(B) Lays eggs
(C) venomus
(D) a and b both


Q2. A thirsty camel can drink thirty gallons of water

(A) in 15 minutes
(B) in 10 minutes
(C) in 25 minutes
(D) in one minute


Q3. How many kinds of the desert snakes living in the world?

(A) More than 2000
(B) More than 2300
(C) More than 1000


Q4. How gerbil (deser rat) survives in hot days?

(A) It makes underground burrows
(B) It stores water in hump
(C) Its legs absorb moisture from surrounding
(D) None


Q5. Camels get the necessary water

(A) from the desert plants they
(B) from mirages eat
(C) from their humps
(D) from the body


Q6. All desert animals struggle

(A) to survive in harsh conditions
(B) to get sleep
(C) to win
(D) to get food


Q7. Dries places on the earth are:

(A) Grassland
(B) Desert
(C) Hills
(D) Valley


Q8. Which is the driest place on earth?

(A) Desert
(B) River
(C) Land


Q9. The animals to save themselves

(A) play
(B) attack
(C) sleep
(D) shout


Q10. Which place may have no rainfall fo rmonths or even years?

(A) Grassland
(B) Desert
(C) Hills
(D) Valley


Q11. Who spend the hottest part of the day in cool underground?

(A) Squirrel
(B) Gerbils
(C) Camel


Q12. Which part of darkling beetle catches drops of moisture.

(A) Head
(B) Antenna
(C) Legs
(D) Mouth


Q13. Gerbils spend the hottest part of the day

(A) under trees
(B) in the valleys
(C) in cool underground burrows
(D) in water


Q14. Write the meaning of scorching?

(A) Very cold
(B) Hot
(C) Very hot


Q15. Which among these is not a desert animal?

(A) Gerbil Darkling beetle
(B) Camel
(C) Darkling beetles
(D) Cactus


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(B)
4(A)
5(A)
6(A)
7(B)
8(A)
9(B)
10(B)
11(B)
12(C)
13(C)
14(C)
15(D)

Leave a Comment