Direct and Indirect Proportions MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 13 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What is the cost of 50 sticks at Rs 24 per score ?

(A) Rs 30
(B) Rs 40
(C) Rs 50
(D) Rs 60.


Q2. If the cost of 27 bags of paddy is Rs.9450, what is the cost of 36 bags of paddy?

(A) Rs.12000
(B) Rs.12600
(C) Rs.16200
(D) Rs.10620


Q3. 8 g of sandal wood cost Rs 40. What will 10 g cost ?

(A) Rs 30
(B) Rs 36
(C) Rs 48
(D) Rs 50


Q4. 15 books weigh 6 kg. What will 6 books weigh ?

(A) 1.2 kg
(B) 2.4 kg
(C) 3.8 kg
(D) 3 kg.


Q5. If 3 men or 6 women can do a piece of work in 16 days, in how many days can 12 men and 8 women do the same piece of work?

(A) 4 days
(B) 5 days
(C) 3 days
(D) 2 days


Q6. A boy runs 1 km in 5 minutes. How long will he take to run 600 m?

(A) 2 minutes
(B) 3 minutes
(C) 4 minutes
(D) 6 minutes


Q7. 15 men can mow 40 hectares of land in 1 day. How much will 6 men mow in 1 day ?

(A) 16 hectares
(B) 12 hectares
(C) 20 hectares
(D) 24 hectares.


Q8. 72 books are packed in 4 cartons of the same size. How many cartons are required for 360 books?

(A) 22
(B) 18
(C) 20
(D) None of these


Q9. A journey by bus takes 45 minutes at 40 km/hour. How fast must a car go to undertake the same journey in 25 minutes?

(A) 36 km/h
(B) 48 km/h
(C) 72 km/h
(D) None of these


Q10. The scale of a map is 1:3×107 Two cities are 5 cm apart on the map. Find the actual distance between them in kilometres.

(A) 1500 km
(B) 1000 km
(C) 1100 km
(D) 2000 km


Q11. x varies inversely as square of y. Given that y = 3 for x = 1.find the value of x for y = 4.

(A) 3
(B) 9
(C) 1/3
(D) 9/16


Q12. 8 g of sandal wood cost Rs 40. What will 10 g cost ?

(A) Rs 30
(B) Rs 36
(C) Rs 48
(D) Rs 50.


Q13. A shot travels 90 m in 1 second. How long will it take to go 225 m ?

(A) 2 seconds
(B) 2.5 seconds
(C) 4 seconds
(D) 3.5 seconds.


Q14. If 3 quintals of coal cost Rs 6000, What is the cost of 120 kg?

(A) Rs 1200
(B) Rs 2400
(C) Rs 3600
(D) Rs 4800


Q15. The price of 357 mangoes is Rs.1517.25. What will be the approximate price of 49 dozens of such mangoes?

(A) Rs.3000
(B) Rs.3500
(C) Rs.4000
(D) Rs.2500


Q16. If x and y vary inversely. Then using the following table, find x if y = 10. x = 15, y = 90

(A) 100
(B) 135
(C) 400
(D) 200


Q17. There is enough food to last for 40 people for 10 days. If 10 more people join them, the food will last for

(A) 10 days
(B) 12 days
(C) 8 days
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(D)
4(B)
5(C)
6(C)
7(A)
8(C)
9(C)
10(A)
11(D)
12(D)
13(B)
14(B)
15(A)
16(B)
17(C)

Leave a Comment