Diversity in Living Organisms MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers biology


Q1. The ‘Origin of Species’ is written by

(A) Linnaeus
(B) Darwin
(C) Hackel
(D) Whittaker


Q2. Reptiles are:

(A) warm-blooded
(B) cold-blooded
(C) both
(D) none of them


Q3. Two chambered heart occurs in:

(A) crocodiles
(B) fish
(C) aves
(D) amphibians


Q4. Mammals are:

(A) warm-blooded
(B) cold-blooded
(C) both
(D) none of them


Q5. Pteridophyta do not have

(A) root
(B) stem
(C) flowers
(D) leaves


Q6. Which among the following produce seeds?

(A) Thallophyta
(B) Bryophyta
(C) Pteridophyta
(D) Gymnosperms


Q7. Skeleton is made entirely of cartilage in

(A) Sharks
(B) Tuna
(C) Rohu
(D) None of these


Q8. Which of the following statement is incorrect?

(A) Aves are warm blooded, egg laying and have four four-chambered heart.
(B) Aves have feather covered body, fore limbs are modified as wing and breathe through lungs.
(C) Most of the mammals are viviparous.
(D) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous.


Q9. The amphibian animal is:

(A) Fish
(B) Frog
(C) Lizard
(D) Bat


Q10. The book ‘Systema Naturae’ was written by:

(A) Carolus Linnaeus
(B) Whittaker
(C) Haeckel
(D) None of them


Q11. Which adaptation of the frog differentiates it from the fish?

(A) Ability to live in water also
(B) Lays eggs in water
(C) Have a streamlined body
(D) Presence of mucous glands in the skin


Q12. Amphibians do not have the following

(A) Three-chambered heart
(B) Gills of lungs
(C) Scales
(D) Mucus glands


Q13. Which one is the most striking or (common) character of the vertebrates?

(A) Presence of notochord
(B) Presence of triploblastic condition
(C) Presence of gill pouches
(D) Presence of coelom


Q14. Which one is a true fish?

(A) Jellyfish
(B) Starfish
(C) Dogfish
(D) Silverfish


Q15. Corals are

(A) Poriferans attached to some solid support
(B) Cnidarians, that are solitary living
(C) Poriferans present at the sea bed
(D) Cnidarians that live in colonies


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3B
4A
5C
6D
7A
8D
9B
10A
11A
12C
13A
14C
15D


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment