Drainage MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Geography


Q1. Which one of the following is a southern tributary of the Ganga?

(A) Ghaggar
(B) Son
(C) Gomti
(D) Gandak


Q2. The river Narmada originate from:

(A) Amarkantak
(B) Satpura
(C) Ice slope of Western Ghats
(D) Brahamagir


Q3. Where does the Tapi river rise:

(A) Amarkantak
(B) Indore
(C) Betul
(D) Bhopal


Q4. Which of the following is not a tributary of Godavari?

(A) Purna
(B) Wardha
(C) Wainganga
(D) Lohit


Q5. The Ganga Action Plan (GAP) Phase – I started in the year

(A) 1984
(B) 1985
(C) 1986
(D) 1987


Q6. Which river is called the Dihang when it enters India in Arunachal Pradesh

(A) The Ganga
(B) The Brahmaputra
(C) The Indus
(D) The Kaveri


Q7. The Wainganga and the Penganga are tributaries of which of the following rivers?

(A) The Mahanadi
(B) The Narmada
(C) The Godavari
(D) The Krishna


Q8. Which one of the following does not belong to Himalayan rivers?

(A) Brahmaputra
(B) Cauvery
(C) Alaknanda
(D) Gandak


Q9. Which of the following affects the self-cleansing capacity of the river?

(A) Aquatic organisms
(B) Drawing of water for irrigation
(C) Hydroelectricity generation
(D) Pollution


Q10. Which of the following states is not drained by the Godavari river?

(A) Maharashtra
(B) Himachal Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Chhattisgarh


Q11. Lakes are of great value to human beings. Which of the following statements about lakes given below is incorrect?

(A) Helps to regulate the flow of rivers
(B) It results in flooding
(C) Can be used for developing hydel power
(D) Enhances natural beauty


Q12. In which of the following states is the Wular lake located:

(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Punjab
(D) Jammu and Kashmir


Q13. Which of the following rivers is a tributary right bank of the Mahanadi?

(A) River Birupa
(B) River Prachi
(C) River Bhargavi
(D) River Jira


Q14. Meanders are formed in which one of the following courses of a river?

(A) Upper course
(B) Middle course
(C) Lower course
(D) Both upper and middle


Q15. The river Narmada has its source at

(A) Satpura
(B) Dal
(C) Amarkantak
(D) Gobind Sagar


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUSTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4D
5B
6B
7C
8B
9D
10B
11B
12D
13D
14C
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment