Electoral Politics MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Civics


Q1. In India, elections for which of these bodies are held after every five years?

(A) Rajya Sabha
(B) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(C) Vidhan Parishad
(D) Only Lok Sabha


Q2. What is the Electoral Roll?

(A) The list of those who are eligible to vote
(B) The list of those who are contesting election
(C) The list of those who are not eligible to vote
(D) None of the above


Q3. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

(A) The Chief Justice of India
(B) The Prime Minister of India
(C) The President of India
(D) The people of India


Q4. Who appoints member of the Election Commission?

(A) Prime Minister
(B) President
(C) Vice-President
(D) None of these


Q5. The number of seats reserved for scheduled caste in Lok Sabha is:

(A) 79
(B) 59
(C) 89
(D) 99


Q6. Our country is divided into

(A) 500 constituencies
(B) 543 constituencies
(C) 550 constituencies
(D) 552 constituencies


Q7. Which of these is permitted under the Code of Conduct for election campaign?

(A) Use of place of worship for election propaganda
(B) Use of government vehicle for elections
(C) Use of media
(D) Once elections are announced, making any promises of providing public facilities


Q8. Who led the ‘Nyaya Yudh’?

(A) Chaudhary Devi Lal
(B) Chaudhary Charan Singh
(C) Ajit Singh
(D) None of the above


Q9. What does the term ‘incumbent’ mean?

(A) The current holder of a political office
(B) The candidate contesting the election
(C) The outgoing candidate of the dissolved House
(D) None of the above


Q10. By-Election is the election which is held

(A) To fill up a vacancy in the legislature
(B) Directly
(C) Indirectly
(D) When a legislature is dissolved before the expiry of its normal term.


Q11. How many seats are there in Delhi Assembly/(Vidhan Sabh ?

(A) 90
(B) 70
(C) 100
(D) 80


Q12. Who is responsible for free and fair elections in India?

(A) Prime Minister
(B) President
(C) Election Commissioner
(D) Council of Ministers


Q13. What was the promise Devi Lal made to the farmers and small businessmen?

(A) He would waive the loans of farmers and small businessmen
(B) He would lessen the rate of interest on their loans
(C) He would modernise agriculture
(D) He would provide free seeds and pesticides to them


Q14. Who issues Election Manifesto?

(A) President
(B) Prime Minister
(C) Political Parties
(D) None of these


Q15. Which of the following does not include election procedure?

(A) Booth capturing
(B) Voting
(C) Nomination of Candidate
(D) Canvassing


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4B
5A
6B
7C
8A
9A
10A
11B
12C
13A
14C
15A

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment