Electricity MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 12 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers


Q1. The electrical resistance of insulators is

(A) high
(B) low
(C) zero
(D) infinitely high


Q2. Electric power is inversely proportional to

(A) resistance
(B) voltage
(C) current
(D) temperature


Q3. Which of the following gases are filled in electric bulbs?

(A) Helium and Neon
(B) Neon and Argon
(C) Argon and Hydrogen
(D) Argon and Nitrogen


Q4. Materials which allow larger currents to flow through them are called

(A) insulators
(B) conductors
(C) semiconductors
(D) alloys


Q5. Work done to move 1coulomb charge from one point to another point on a charged conductor having potential 10volt is

(A) 1 Joule
(B) 10 Joule
(C) zero
(D) 100 Joule


Q6. The electrical resistance of insulators is

(A) high
(B) low
(C) zero
(D) infinitely high


Q7. The unit of specific resistance is

(A) ohm
(B) ohm
(C) ohm-metre
(D) ohm per metre


Q8. Resistivity of a metallic wise depends on

(A) its length
(B) its shape
(C) its thickness
(D) nature of material


Q9. Which of the following gases are filled in electric bulbs?

(A) Helium and Neon
(B) Neon and Argon
(C) Argon and Hydrogen
(D) Argon and Nitrogen


Q10. Electrical resistivity of any given metallic wire depends upon

(A) its thickness
(B) its shape
(C) nature of the material
(D) its length


Q11. Three resistors of 1 Ω, 2 ft and 3 Ω are connected in parallel. The combined resistance of the three resistors should be

(A) greater than 3 Ω
(B) less than 1 Ω
(C) equal to 2 Ω
(D) between 1 Ω and 3 Ω


Q12. Kilowatt hour is the unit of

(A) power
(B) energy
(C) impulse
(D) force


Q13. A cooler of 1500 W, 200 volt and a fan of 500 W, 200 volt are to be used from a household supply. The rating of fuse to be used is

(A) 2.5 A
(B) 5.0 A
(C) 7.5 A
(D) 10 A


Q14. The resistivity of insulators is of the order of

(A) 10-8 Ω-m
(B) 101 Ω-m
(C) 10-6 Ω-m
(D) 106 Ω-m


Q15. The variable resistance is called

(A) resistor
(B) rheostat
(C) open switch
(D) none of these


Q16. A metallic conductor has loosely bound electrons called free electrons. The metallic
conductor is

(A) negatively charged
(B) positively charged
(C) neutral
(D) Either positively charged or negatively charged


Q17. Electric potential is a:

(A) scalar quantity
(B) vector quantity
(C) neither scalar nor vector
(D) sometimes scalar and sometimes vector


Q18. The electrical resistance of insulators is

(A) high
(B) low
(C) zero
(D) infinitely high


Q19. A fuse wire repeatedly gets burnt when used with a good heater. It is advised to use a fuse wire of

(A) more length
(B) less radius
(C) less length
(D) more radius


Q20. The unit of e.m.f. of a cell is

(A) dyne
(B) volt
(C) ampere
(D) joule


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3D
4B
5C
6D
7C
8D
9D
10C
11B
12B
13D
14A
15B
16C
17A
18D
19D
20B

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment