Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 01

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Nickel in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties


Q2. Which of the following impurity in cast iron makes it hard and brittle?

(A) Silicon
(B) Sulphur
(C) Manganese
(D) Phosphorus


Q3. Elinvar, an alloy used in precision instruments, hair springs for watches, etc. contains the following element as principal alloying element

(A) Iron
(B) Copper
(C) Aluminium
(D) Nickel


Q4. The alloy, mainly used for corrosion resistance in stainless steels is

(A) Silicon
(B) Manganese
(C) Carbon
(D) Chromium


Q5. Aluminium bronze contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium, 4% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg
(C) 10% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper


Q6. For a steel containing 0.8% carbon

(A) There is no critical point
(B) There is only one critical point
(C) There are two critical points
(D) There can be any number of critical points


Q7. Tensile strength of steel can be safely increased by

(A) Adding carbon up to 2.8%
(B) Adding carbon up to 6.3%
(C) Adding carbon up to 0.83%
(D) Adding small quantities of copper


Q8. Which of the following statement is wrong?

(A) Steel with 0.8% carbon is wholly pearlite
(B) The amount of cementite increases with the increase in percentage of carbon in iron
(C) A mechanical mixture of 87% cementite and 13% ferrite is called pearlite
(D) The cementite is identified as round particles in the structure


Q9. The correct sequence for descending order of machinability is

(A) Grey cast iron, low carbon steel, wrought iron
(B) Low carbon steel, grey cast iron, wrought iron
(C) Wrought iron, low carbon steel, grey cast iron
(D) Wrought iron, grey cast iron, low carbon steel


Q10. In basic Bessemer process, the furnace is lined with

(A) Silica bricks
(B) A mixture of tar and burnt dolomite bricks
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q11. Blast furnace produces following by reduction of iron ore

(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Wrought iron
(D) Malleable iron


Q12. Which of the following metal is used for nuclear energy?

(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Niobium
(D) All of these


Q13. Which of the following has highest specific strength of all structural materials?

(A) Magnesium alloys
(B) Titanium alloys
(C) Chromium alloys
(D) Magnetic steel alloys


Q14. Duralumin contains

(A) 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium
(B) 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium
(C) 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium
(D) 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium


Q15. Structural steel contains following principal alloying elements

(A) Nickel, chromium and manganese
(B) Tungsten, molybdenum and phosphorous
(C) Lead, tin, aluminium
(D) Zinc, sulphur, and chromium


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(D)
4(D)
5(C)
6(B)
7(C)
8(C)
9(A)
10(B)
11(B)
12(D)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment