Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 02

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The silicon steel is widely used for

(A) Connecting rods
(B) Cutting tools
(C) Generators and transformers in the form of laminated cores
(D) Motor car crankshafts


Q2. Cemented carbide tools are not found to be suitable for cutting

(A) Brass
(B) Cast iron
(C) Aluminium
(D) Steel


Q3. In a hardening process, the hypo-eutectoid steel is

(A) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air
(B) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium
(C) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace
(D) Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly


Q4. Admiralty brass used for steam condenser tubes contains copper and zinc in the following ratio

(A) 50 : 50
(B) 30 : 70
(C) 70 : 30
(D) 40 : 60


Q5. The toughness of a material __ when it is heated.

(A) Remain same
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these


Q6. Heavy duty leaf and coil springs contain carbon of the following order

(A) 0.2%
(B) 0.5%
(C) 0.8%
(D) 1.0%


Q7. Y-alloy contains

(A) 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium
(B) 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium
(C) 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium
(D) 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium


Q8. The correct composition of Babbitt metal is

(A) 87.75% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 0.25% Bi
(B) 90% Sn, 2% Cu, 4% Sb, 2% Bi, 2% Mg
(C) 87% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 1% Al
(D) 82% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 3% Al, 3% Mg


Q9. A steel containing 16 to 18% chromium and about 0.12% carbon is called

(A) Ferritic stainless steel
(B) Austenitic stainless steel
(C) Martenistic stainless steel
(D) Nickel steel


Q10. Sulphur in steel

(A) Acts as deoxidiser
(B) Reduces the grain size
(C) Decreases tensile strength and hardness
(D) Lowers the toughness and transverse ductility


Q11. The percentage carbon content in wrought iron is about

(A) 0.02
(B) 0.1
(C) 02
(D) 0.4


Q12. Amorphous material is one

(A) In which atoms align themselves in a geometric pattern upon solidification
(B) In which there is no definite atomic structure and atoms exist in a random pattern just as in a liquid
(C) Which is not attacked by phosphorous
(D) Which emits fumes on melting


Q13. When steel containing less than 0.8% carbon is cooled slowly from temperatures above or within the critical range, it consists of

(A) Mainly ferrite
(B) Mainly pearlite
(C) Ferrite and pearlite
(D) Pearlite and cementite


Q14. Ductile cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material


Q15. Pearlite consists of

(A) 13% carbon and 87% ferrite
(B) 13% cementite and 87% ferrite
(C) 13% ferrite and 87% cementite
(D) 6.67% carbon and 93.33% iron


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(B)
4(B)
5(B)
6(D)
7(B)
8(A)
9(A)
10(D)
11(A)
12(B)
13(C)
14(D)
15(B)

Leave a Comment