Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 03

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The following element can’t impart high strength at elevated temperature

(A) Manganese
(B) Magnesium
(C) Nickel
(D) Silicon


Q2. According to Indian standard specifications, SG 400/15 means

(A) Spheroidal graphite cast iron with B.H.N. 400 and minimum tensile strength 15 MPa
(B) Spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation
(C) Spheroidal graphite cast iron with minimum compressive strength 400 MPa and 15 percent reduction in area
(D) None of the above


Q3. Dow metal contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium and, 4% copper, 2% nickel and 1.5% Mg
(C) 90% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper


Q4. Which of the following iron exist between 910°C and 1403°C?

(A) α-iron
(B) β-iron
(C) γ-iron
(D) δ-iron


Q5. Dislocations in materials refer to the following type of defect

(A) Point defect
(B) Line defect
(C) Plane defect
(D) Volumetric defect


Q6. The charge of the blast furnace consists of

(A) Calcined ore (8 parts), coke (4 parts) and limestone (1 part)
(B) Calcined ore (4 parts), coke (1 part) and limestone (8 parts)
(C) Calcined ore (1 part), coke (8 parts) and limestone (4 parts)
(D) Calcined ore, coke and limestone all in equal parts


Q7. Brass (alloy of copper and zinc) is an example of

(A) Substitutional solid solution
(B) Interstitial solid solution
(C) Intermetallic compounds
(D) All of the above


Q8. Body centered cubic space lattice is found in

(A) Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth
(B) Gamma iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel
(C) Alpha iron, tungsten, chromium and molybdenum
(D) None of the above


Q9. Malleable cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough, and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or cerium) in the ladle. Graphite is in the nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material


Q10. When low carbon steel is heated up to upper critical temperature

(A) There is no change in grain size
(B) The average grain size is a minimum
(C) The grain size increases very rapidly
(D) The grain size first increases and then decreases very rapidly


Q11. Pipes for bicycle frames are made of

(A) Cold rolled steel
(B) Hot rolled steel
(C) Forged steel
(D) Cast steel


Q12. In process annealing, the hypo eutectoid steel is

(A) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air
(B) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium
(C) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace
(D) Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly


Q13. Which of the following alloys does not have copper as one of the constituents?

(A) Delta metal
(B) Monel metal
(C) Constantan
(D) Nichrome


Q14. The presence of hydrogen in steel causes

(A) Reduced neutron absorption cross-section
(B) Improved Weldability
(C) Embrittlement
(D) Corrosion resistance


Q15. Which is false statement about annealing? Annealing is done to

(A) Relieve stresses
(B) Harden steel slightly
(C) Improve machining characteristic
(D) Soften material


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(D)
4(C)
5(B)
6(A)
7(A)
8(C)
9(C)
10(B)
11(A)
12(D)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment