Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 04

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. When a steel containing __ 0.8% carbon is cooled slowly below the lower critical point, it consists of ferrite and pearlite.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q2. Pick up the wrong statement

(A) Aluminium in steel results in excessive grain growth
(B) Manganese in steel induces hardness
(C) Nickel and chromium in steel helps in raising the elastic limit and improve the resilience and ductility
(D) Tungsten in steels improves magnetic properties and hardenability


Q3. In spheroidising process, the steel is

(A) Heated below the lower critical temperature and then cooled slowly
(B) Heated up to the lower critical temperature and then cooled in still air
(C) Heated slightly above the lower critical temperature and then cooled slowly to a temperature of 600°C
(D) None of the above


Q4. Which is the false statement about wrought iron? It has

(A) High resistance to rusting and corrosion
(B) High ductility
(C) Ability of hold protective coating
(D) Uniform strength in all directions


Q5. The ratio of the volume occupied by the atoms to the total volume of the unit cell is called

(A) Coordination number
(B) Atomic packing factor
(C) Space lattice
(D) None of these


Q6. The composition of silver solder is

(A) Silver, copper, zinc
(B) Silver, tin, nickel
(C) Silver, lead, zinc
(D) Silver, copper, aluminium


Q7. A coarse grained steel

(A) Is less tough and has a greater tendency to distort during heat treatment
(B) Is more ductile and has a less tendency to distort during heat treatment
(C) Is less tough and has a less tendency to distort during heat treatment
(D) Is more ductile and has a greater tendency to distort during heat treatment


Q8. Which of the following alloys does not contain tin?

(A) White metal
(B) Solder admiralty
(C) Fusible metal
(D) Phosphor bronze


Q9. Which of the following is added in low carbon steels to prevent them from becoming porous?

(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Manganese
(D) Silicon


Q10. The temperature at which ferromagnetic alpha iron transforms to paramagnetic alpha iron is

(A) 770°C
(B) 910°C
(C) 1050°C
(D) Below recrystallization temperature


Q11. The temperature required for full annealing in hypereutectoid steel is

(A) 30° C to 50° C above upper critical temperature
(B) 30° C to 50° C below upper critical temperature
(C) 30° C to 50° C above lower critical temperature
(D) 30° C to 50° C below lower critical temperature


Q12. Pick up the wrong statement Nickel and chromium in steel help in

(A) Providing corrosion resistance
(B) Improving machining properties
(C) Providing high strength at elevated temperatures
(D) Raising the elastic limit


Q13. The bond formed by transferring electrons from one atom to another is called

(A) Ionic bond
(B) Covalent bond
(C) Metallic bond
(D) None of these


Q14. Which of the following element results in presence of free graphite in C.I.?

(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Silicon
(D) Manganese


Q15. In the lower part of the blast furnace (zone of fusion), the temperature is

(A) 400° to 700°C
(B) 800°C to 1000°C
(C) 1200°C to 1300°C
(D) 1500°C to 1700°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(C)
4(D)
5(B)
6(A)
7(A)
8(A)
9(D)
10(A)
11(C)
12(B)
13(A)
14(C)
15(C)

Leave a Comment