Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 05

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Bell metal contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 75% copper and rest tin


Q2. Normalising of steel is done to

(A) Refine the grain structure
(B) Remove strains caused by cold working
(C) Remove dislocations caused in the internal structure due to hot working
(D) All of the above


Q3. Addition of manganese to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability


Q4. Free cutting steels

(A) Contain carbon in free from
(B) Require minimum cutting force
(C) Is used where rapid machining is the prime requirement
(D) Can be cut freely


Q5. Monel metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper and 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Malleable iron and zinc


Q6. Iron-carbon alloys containing carbon __ 4.3% are known as hyper-eutectic cast irons.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q7. Steel contains

(A) 80% or more iron
(B) 50% or more iron
(C) Alloying elements like chromium, tungsten nickel and copper
(D) Elements like phosphorus, sulphur and silicon in varying quantities


Q8. When medium carbon steel is heated to coarsening temperature

(A) There is no change in grain size
(B) The average grain size is a minimum
(C) The grain size increases very rapidly
(D) The grain size first increases and then decreases very rapidly


Q9. Grey cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. I is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions o magnesium (or cerium) in the ladle Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material


Q10. The compressive strength of cast iron is __________that of its tensile strength.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q11. Which one of the following metals would work-harden more quickly than the others?

(A) Copper
(B) Brass
(C) Lead
(D) Silver


Q12. Which of the following has a fine gold colour and is used for imitation jewellery?

(A) Silicon bronze
(B) Aluminium bronze
(C) Gun metal
(D) Babbitt metal


Q13. Admiralty gun metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper, 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Iron scrap and zinc


Q14. The aluminium alloy, mainly used, for anodized utensil manufacture, is

(A) Duralumin
(B) Y-alloy
(C) Magnalium
(D) Hindalium


Q15. White cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(B)
4(C)
5(A)
6(C)
7(B)
8(C)
9(A)
10(C)
11(B)
12(B)
13(B)
14(D)
15(B)

Leave a Comment