Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 06

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The defect which takes place due to imperfect packing of atoms during crystallization is known as

(A) Line defect
(B) Surface defect
(C) Point defect
(D) None of these


Q2. Large forgings, crank shafts, axles normally contain carbon up to

(A) 0.05 to 0.20%
(B) 0.20 to 0.45%
(C) 0.45 to 0.55%
(D) 0.55 to 1.0%


Q3. Which of the following metal shrinks most from molten state to solid state?

(A) Cast iron
(B) Cast steel
(C) Brass
(D) Admiralty metal


Q4. The ultimate tensile strength and yield strength of most of the metals, when temperature falls from 0 to 100°C will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) First increase and then decrease


Q5. A material is said to be allotropic, if it has

(A) Fixed structure at all temperatures
(B) Atoms distributed in random pattern
(C) Different crystal structures at different temperatures
(D) Any one of the above


Q6. A specimen of aluminium metal when observed under microscope shows

(A) B.C.C. crystalline structure
(B) F.C.C. crystal structure
(C) H.C.P. structure
(D) A complex cubic structure


Q7. Which of the following statement is incorrect about duralumin?

(A) It is prone to age hardening
(B) It can be forged
(C) It has good machining properties
(D) It is lighter than pure aluminium


Q8. Tungsten in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties


Q9. Macrostructure of a material is, generally, examined by

(A) Naked eye
(B) Optical microscope
(C) Metallurgical microscope
(D) X-ray techniques


Q10. A reversible change in the atomic structure of the steel with a corresponding change in the properties is known as

(A) Allotropic change
(B) Recrystallization
(C) Heat treatment
(D) Precipitation


Q11. There are fourteen atoms in a unit cell of

(A) Body centered cubic space lattice
(B) Face centered cubic space lattice
(C) Close packed hexagonal space lattice
(D) None of these


Q12. The hardness of steel primarily depends on

(A) Percentage of carbon
(B) Percentage of alloying elements
(C) Heat treatment employed
(D) Shape of carbides and their distribution in iron


Q13. The ability of a material to resist fracture due to high impact loads, is called

(A) Strength
(B) Stiffness
(C) Toughness
(D) Brittleness


Q14. Which of the following pipes is least corrosion resistant?

(A) Brass
(B) Mild steel
(C) Cast iron
(D) Wrought iron


Q15. Inconel contains

(A) 65% nickel, 15% chromium and 20% iron
(B) 68% nickel, 29% copper and 3% other constituents
(C) 80% nickel and 20% chromium
(D) 80% nickel, 14% chromium and 6% iron


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(D)
4(A)
5(C)
6(B)
7(D)
8(B)
9(A)
10(A)
11(B)
12(D)
13(C)
14(D)
15(D)

Leave a Comment