Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 07

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Brass contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 75% copper and rest tin


Q2. Gamma-iron occurs between the temperature ranges of

(A) 400°C to 600°C
(B) 600°C to 900°C
(C) 900°C to 1400°C
(D) 1400°C to 1530°C


Q3. Which is false statement about normalizing? Normalizing is done to

(A) Refine grain structure
(B) Reduce segregation in casting
(C) Improve mechanical properties
(D) Induce stresses


Q4. Wrought iron

(A) Is a ductile material
(B) Can be easily forged or welded
(C) Cannot stand sudden and excessive shocks
(D) All of these


Q5. For the allotropic forms of iron, the points of arrest are

(A) The points where no further change occurs
(B) Constant for all metals
(C) The points where there is no further flow of metal
(D) The points of discontinuity


Q6. The aluminium alloy made by melting aluminium with 2 to 10% magnesium and 1.75% copper is called

(A) Duralumin
(B) Y-alloy
(C) Magnalium
(D) Hindalium


Q7. Alnico, an alloy used extensively for permanent magnets contains iron, nickel, aluminium and cobalt in the following ratio

(A) 50 : 20 : 20 : 10
(B) 40 : 30 : 20 : 10
(C) 50 : 20 : 10 : 20
(D) 30 : 20 : 30 : 20


Q8. Hematite iron ore contains iron about

(A) 30%
(B) 45%
(C) 55%
(D) 70%


Q9. The metallic structure of mild steel is

(A) Body centered cubic
(B) Face centered cubic
(C) Hexagonal close packed
(D) Cubic structure


Q10. Which of the following impurity in cast iron promotes graphite nodule formation and increases the fluidity of the molten metal?

(A) Silicon
(B) Sulphur
(C) Manganese
(D) Phosphorus


Q11. Corundum contains more than 95%

(A) Steel
(B) Al2O3
(C) SiO2
(D) MgO


Q12. According to Indian standard specifications, plain carbon steel designated by 40 C8 means that the carbon content is

(A) 0.04%
(B) 0.35 to 0.45%
(C) 0.4 to 0.6%
(D) 0.6 to 0.8%


Q13. The surface hardness of the following order is achieved by nitriding operation

(A) 600 VPN
(B) 1500 VPN
(C) 1000 to 1100 VPN
(D) 250 VPN


Q14. The material in which the atoms are arranged regularly in some directions but not in others, is called

(A) Amorphous material
(B) Mesomorphous material
(C) Crystalline material
(D) None of these


Q15. Ferromagnetic alpha iron exists in temperature range of

(A) Below 723°C
(B) 770 to 910°C
(C) 910 to 1440°C
(D) 1400 to 1539°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(D)
5(D)
6(C)
7(A)
8(D)
9(A)
10(A)
11(B)
12(B)
13(C)
14(B)
15(A)

Leave a Comment