Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 09

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Ductility of a material can be defined as

(A) Ability to undergo large permanent deformations in compression
(B) Ability to recover its original form
(C) Ability to undergo large permanent deformations in tension
(D) All of the above


Q2. The property of a material which enables it to retain the deformation permanently, is called

(A) Brittleness
(B) Ductility
(C) Malleability
(D) Plasticity


Q3. Points of arrest for iron correspond to

(A) Stages at which allotropic forms change
(B) Stages at which further heating does not increase temperature for some time
(C) Stages at which properties do not change with increase in temperature
(D) There is nothing like points of arrest


Q4. The addition of which of the following improves machining of copper?

(A) Sulphur
(B) Vanadium
(C) Tin
(D) Zinc


Q5. Maximum percentage of carbon in austenite is

(A) 0.025%
(B) 0.26%
(C) 0.8%
(D) 1.7%


Q6. An eutectoid steel consists of

(A) Wholly pearlite
(B) Wholly austenite
(C) Pearlite and ferrite
(D) Pearlite and cementite


Q7. The tensile strength of wrought iron is maximum

(A) Along the lines of slag distribution
(B) Perpendicular to lines of slag distribution
(C) Uniform in all directions
(D) None of the above


Q8. The portion of the blast furnace below its widest cross-section is called

(A) Hearth
(B) Stack
(C) Bosh
(D) Throat


Q9. Pig iron is the name given to

(A) Raw material for blast furnace
(B) Product of blast furnace made by reduction of iron ore
(C) Iron containing huge quantities of carbon
(D) Iron in molten form in the ladles


Q10. The ability of a material to absorb energy in the plastic range is called

(A) Resilience
(B) Creep
(C) Fatigue strength
(D) Toughness


Q11. A reversible change in the atomic structure of steel with corresponding change in the properties is known as

(A) Molecular change
(B) Physical change
(C) Allotropic change
(D) Solidus change


Q12. The metal suitable for bearings subjected to heavy loads, is

(A) Silicon bronze
(B) White metal
(C) Monel metal
(D) Phosphor bronze


Q13. Taps dies and drills contain carbon

(A) Below 0.5%
(B) Below 1%
(C) Above 1%
(D) Above 2.2%


Q14. Which of the following when used in ordinary low carbon steels, makes the metal ductile and of good bending qualities?

(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Manganese
(D) Silicon


Q15. Recrystallization temperature can be lowered by

(A) Purification of metal
(B) Grain refinement
(C) Working at lower temperature
(D) All of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO :ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(A)
4(A)
5(D)
6(A)
7(A)
8(C)
9(B)
10(A)
11(C)
12(B)
13(C)
14(C)
15(D)

Leave a Comment