Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 10

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Crystal structure of a material is, generally, examined by

(A) Naked eye
(B) Optical microscope
(C) Metallurgical microscope
(D) X-ray techniques


Q2. Which of the following elements does not impart hardness to steel?

(A) Copper
(B) Chromium
(C) Nickel
(D) Silicon


Q3. The coke in the charge of blast furnace

(A) Controls the grade of pig iron
(B) Acts as an iron bearing mineral
(C) Supplies heat to reduce ore and melt the iron
(D) Forms a slag by combining with impurities


Q4. In which of the following cases, consideration of creep is important

(A) Flywheel of steam engine
(B) Cast iron pipes
(C) Cycle chains
(D) Gas turbine blades


Q5. Which of the following statement is true about brittle fracture?

(A) High temperature and low strain rates favour brittle fracture
(B) Many metals with hexagonal close packed (H.C.P) crystal structure commonly show brittle fracture
(C) Brittle fracture is always preceded by noise
(D) Cup and cone formation is characteristic for brittle materials


Q6. The percentage of carbon in pig iron varies from

(A) 0.1 to 1.2%
(B) 1.5 to 2.5%
(C) 2.5 to 4%
(D) 4 to 4.5%


Q7. In low carbon steels, presence of small quantities of sulphur improves

(A) Weldability
(B) Formability
(C) Machinability
(D) Hardenability


Q8. The percentage of carbon in grey iron castings usually varies between

(A) 0.5 to 1%
(B) 1.2%
(C) 2.5 to 4.5%
(D) 5 to 7%


Q9. Which of the following statement is correct?

(A) The product produced by blast-furnace is called cast iron
(B) The pig iron is the name given to the product produced by cupola
(C) The cast iron has high tensile strength
(D) The chilled cast iron has no graphite


Q10. VAge-hardening is related with

(A) Stainless steel
(B) Gun metal
(C) German silver
(D) Duralumin


Q11. The material in which the atoms are arranged chaotically, is called

(A) Amorphous material
(B) Mesomorphous material
(C) Crystalline material
(D) None of these


Q12. Cobalt in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improve corrosion and heat resistant proper ties
(C) Improves cutting ability and reduce hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti corrosion property


Q13. The machinability of steel is improved by adding

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Nickel and chromium
(D) Sulphur, lead and phosphorus


Q14. Muntz metal contains copper and zinc in the ratio of

(A) 50 : 50
(B) 40 : 60
(C) 60 : 40
(D) 20 : 80


Q15. 1841 high speed steel contains

(A) Vanadium 4%, chromium 18% and tungsten 1%
(B) Vanadium 1%, chromium 4% and tungsten 18%
(C) Vanadium 18%, chromium 1% and tungsten 4%
(D) None of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(C)
4(D)
5(B)
6(D)
7(C)
8(C)
9(D)
10(D)
11(A)
12(C)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment