Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 11

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Neutral solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Less than 7
(C) Equal to 7
(D) pH value has nothing to do with neutral solution


Q2. The coordination number of a face centered cubic space lattice is

(A) Six
(B) Twelve
(C) Eighteen
(D) Twenty


Q3. Which of the following display properties similar to that of steel?

(A) Blackheart cast iron
(B) Whiteheart cast iron
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q4. Recrystallization temperature is one

(A) At which crystals first start forming from molten metal when it is cooled
(B) At which new spherical crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated
(C) At which change of allotropic form takes place
(D) At which crystals grow bigger in size


Q5. Sulphur in pig iron tends to make it

(A) Hard
(B) Soft
(C) Ductile
(D) Tough


Q6. A small percentage of boron is added to steel in order to

(A) Increase hardenability
(B) Reduce machinability
(C) Increase wear resistance
(D) Increase endurance strength


Q7. Lead is poured into the joint between two pipes. These pipes may be made of

(A) Cast iron
(B) Vitrified clay
(C) Asbestos cement
(D) Concrete


Q8. Which is false statement about properties of aluminium?

(A) Modulus of elasticity is fairly low
(B) Wear resistance is very good
(C) Fatigue strength is not high
(D) Creep strength limits its use to fairly low temperatures


Q9. The charge is fed into the blast furnace through the

(A) Stack
(B) Throat
(C) Bosh
(D) Tyres


Q10. When the steel is normalized, its

(A) Yield point increases
(B) Ductility decreases
(C) Ultimate tensile strength increases
(D) All of these


Q11. The percentage of carbon in low carbon steel is

(A) 0.05%
(B) 0.15%
(C) 0.3%
(D) 0.5%


Q12. Brass is an alloy of

(A) Copper and zinc
(B) Copper and tin
(C) Copper, tin and zinc
(D) None of these


Q13. The steel widely used for motor car crankshafts is

(A) Nickel steel
(B) Chrome steel
(C) Nickel-chrome steel
(D) Silicon steel


Q14. Delta iron occurs at temperature of

(A) Room temperature
(B) Above melting point
(C) Between 1400°C and 1539°C
(D) Between 910°C and 1400°C


Q15. Wrought iron is

(A) Hard
(B) High in strength
(C) Highly resistant to corrosion
(D) Heat treated to change its properties


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(C)
4(B)
5(A)
6(A)
7(A)
8(B)
9(B)
10(D)
11(B)
12(A)
13(B)
14(C)
15(C)

Leave a Comment