Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 12

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The brown smoke during the operation of a Bessemer converter indicates that the

(A) Air is burning out silicon and manganese
(B) Silicon and manganese has burnt and carbon has started oxidizing
(C) The converter must be titled to remove the contents of the converter
(D) The brown smoke does not occur during the operation of a Bessemer converter


Q2. Malleability of a material can be defined as

(A) Ability to undergo large permanent deformations in compression
(B) Ability to recover its original form
(C) Ability to undergo large permanent deformations in tension
(D) All of the above


Q3. Foundry crucible is made of

(A) Mild steel
(B) German silver
(C) Lead
(D) Graphite


Q4. The property of a material essential for spring materials is

(A) Stiffness
(B) Ductility
(C) Resilience
(D) Plasticity


Q5. The purpose of heat treatment is to

(A) Relieve the stresses set up in the material after hot or cold working
(B) Modify the structure of the material
(C) Change grain size
(D) Any one of these


Q6. A material is known as allotropic or polymorphic if it

(A) Has a fixed structure under all conditions
(B) Exists in several crystal forms at different temperatures
(C) Responds to heat treatment
(D) Has its atoms distributed in a random pattern


Q7. Tin base white metals are used where the bearings are subjected to

(A) Large surface wear
(B) Elevated temperatures
(C) Light load and pressure
(D) High pressure and load


Q8. The stiffness is the ability of a material to resist

(A) Deformation under stress
(B) Fracture due to high impact loads
(C) Externally applied forces with breakdown or yielding
(D) None of the above


Q9. Which of the following constituents of steels is softest and least strong?

(A) Austenite
(B) Pearlite
(C) Ferrite
(D) Cementite


Q10. In malleable iron, carbon is present in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Nodular aggregates of graphite


Q11. Silicon when added to copper improves

(A) Machinability
(B) Hardness
(C) Hardness and strength
(D) Strength and ductility


Q12. Which of the following is not the correct method of increasing fatigue limit?

(A) Shot peening
(B) Nitriding of surface
(C) Cold working
(D) Surface decarburisation


Q13. The ability of a material to resist softening at high temperature is known as

(A) Creep
(B) Hot tempering
(C) Hot hardness
(D) Fatigue


Q14. Which of the following is an amorphous material?

(A) Mica
(B) Silver
(C) Lead
(D) Glass


Q15. In high speed steels, manganese is used to tougher the metal and to increase its

(A) Yield point
(B) Critical temperature
(C) Melting point
(D) Hardness


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(D)
4(C)
5(D)
6(B)
7(A)
8(A)
9(C)
10(D)
11(C)
12(D)
13(C)
14(D)
15(B)

Leave a Comment