Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 13

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Hardness of lower bainite (tempered martensite) is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80


Q2. In full annealing, the hypo eutectoid steel is heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled

(A) In still air
(B) Slowly in the furnace
(C) Suddenly in a suitable cooling medium
(D) Any one of these


Q3. The type of space lattice found in alpha-iron is

(A) Face centered cubic space lattice
(B) Body centered cubic space lattice
(C) Close packed hexagonal space lattice
(D) None of these


Q4. The following types of materials are usually the most ductile

(A) Face centered cubic lattice
(B) Body centered cubic lattice
(C) Hexagonal close packed lattice
(D) All of the above


Q5. In nodular iron, graphite is in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Spheroids


Q6. Babbitt metal is a

(A) Lead base alloy
(B) Copper base alloy
(C) Tin base alloy
(D) Cadmium base alloy


Q7. Materials after cold working are subjected to following process to relieve stresses

(A) Hot working
(B) Tempering
(C) Normalizing
(D) Annealing


Q8. Mild steel belongs to the following category

(A) Low carbon steel
(B) Medium carbon steel
(C) High carbon steel
(D) Alloy steel


Q9. Chromium when added to steel _ the tensile strength.

(A) Does not effect
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these


Q10. In grey cast iron, carbon is present in the form of

(A) Cementite
(B) Free carbon
(C) Flakes
(D) Spheroids


Q11. Stress relaxation is the phenomenon

(A) In which parts are not loaded
(B) In which stress remains constant on increasing load
(C) In which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced
(D) Stress reduces on increasing load


Q12. Iron-carbon alloys containing 1.7 to 4.3% carbon are known as

(A) Eutectic cast irons
(B) Hypoeutectic cast irons
(C) Hypereutectic cast irons
(D) None of these


Q13. Closed packed hexagonal space lattice is found in

(A) Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth
(B) Gamma-iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel
(C) Alpha-iron, tungsten, chromium and molybdenum
(D) None of the above


Q14. Pure iron is the structure of

(A) Ferrite
(B) Pearlite
(C) Austenite
(D) Ferrite and cementite


Q15. Grey cast iron has

(A) Carbon in the form of free graphite
(B) High tensile strength
(C) Low compressive strength
(D) All of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(B)
4(A)
5(D)
6(C)
7(D)
8(A)
9(C)
10(C)
11(C)
12(B)
13(A)
14(A)
15(A)

Leave a Comment