Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 14

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The heat treatment process used for softening hardened steel is

(A) Carburising
(B) Normalizing
(C) Annealing
(D) Tempering


Q2. Which is false statement about case hardening? Case hardening is done by

(A) Electroplating
(B) Cyaniding
(C) Induction hardening
(D) Nitriding


Q3. The ultimate tensile strength of low carbon steel by working at a high strain rate will

(A) Decrease
(B) Increase
(C) Remain constant
(D) First increase and then decrease


Q4. The lower critical temperature

(A) Decreases as the carbon content in steel increases
(B) Increases as the carbon content in steel increases
(C) Is same for all steels
(D) Depends upon the rate of heating


Q5. Cast iron is characterized by minimum of following percentage of carbon

(A) 0.2%
(B) 0.8%
(C) 1.3%
(D) 2%


Q6. White cast iron contains carbon in the form of

(A) Free carbon
(B) Graphite
(C) Cementite
(D) White carbon


Q7. White cast iron has

(A) Carbon in the form of carbide
(B) Low tensile strength
(C) High compressive strength
(D) All of these


Q8. When elements like nickel, chromium, copper and molybdenum are added to the molten cast iron, it produces

(A) White cast iron
(B) Nodular cast iron
(C) Malleable cast iron
(D) Alloy cast iron


Q9. Gamma iron exits at following temperature

(A) Room temperature
(B) Near melting point
(C) Between 1400°C and 1539°C
(D) Between 910°C and 1400°C


Q10. Steel containing ferrite and pearlite is

(A) Hard
(B) Soft
(C) Tough
(D) Hard and tough


Q11. Delta-iron occurs between the temperature ranges of

(A) 400°C to 600°C
(B) 600°C to 900°C
(C) 900°C to 1400°C
(D) 1400°C to 1530°C


Q12. Following elements have face-centered cubic structure

(A) Gamma iron (910° to 1400°C), Cu, Ag, Au, Al, Ni, Pb, Pt
(B) Mg, Zn, Ti, Zr, Br, Cd
(C) A iron (below 910°C and between 1400 to 1539°C), W
(D) All of the above


Q13. Slow plastic deformation of metals under a constant stress is known as

(A) Creep
(B) Fatigue
(C) Endurance
(D) Plastic deformation


Q14. In induction hardening __ is high.

(A) Current
(B) Voltage
(C) Frequency
(D) Temperature


Q15. The unique property of cast iron is its high

(A) Malleability
(B) Ductility
(C) Surface finish
(D) Damping characteristics


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(B)
4(C)
5(D)
6(C)
7(D)
8(D)
9(D)
10(B)
11(D)
12(A)
13(A)
14(C)
15(D)

Leave a Comment