Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 16

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. ‘Killed steels’ are those steels

(A) Which are destroyed by burning
(B) Which after their destruction are recycled to produce fresh steel
(C) Which are deoxidized in the ladle with silicon and aluminium
(D) In which carbon is completely burnt


Q2. Hardness of steel depends on

(A) Amount of carbon it contains
(B) The shape and distribution of the carbides in iron
(C) Method of fabrication
(D) Contents of alloying elements


Q3. The electric process of steel making is especially adapted to

(A) Alloy and carbon tool steel
(B) Magnet steel
(C) High speed tool steel
(D) All of these


Q4. By severely deforming a metal in a particular direction it becomes

(A) Ductile
(B) Malleable
(C) Homogeneous
(D) Anisotropic


Q5. Compressive strength of grey cast iron in tonnes/cm is of the order of

(A) 35
(B) 57
(C) 710
(D) 1015


Q6. The alloying element which can replace tungsten in high speed steels is

(A) Nickel
(B) Vanadium
(C) Cobalt
(D) Molybdenum


Q7. Free carbon in iron makes the metal

(A) Soft and gives a coarse grained crystalline structure
(B) Soft and gives a fine grained crystalline structure
(C) Hard and gives a coarse grained crystalline structure
(D) Hard and gives a fine grained crystalline structure


Q8. The basic constituents of Hastelloy are

(A) Aluminium, copper etc.
(B) Nickel, molybdenum etc.
(C) Nickel, Copper, etc.
(D) All of the above


Q9. Solder is an alloy consisting of

(A) Tin, antimony, copper
(B) Tin and copper
(C) Tin and lead
(D) Lead and zinc


Q10. Melting point of iron is

(A) 1539°C
(B) 1601°C
(C) 1489°C
(D) 1712°C


Q11. Annealing of white cast iron results in production of

(A) Malleable iron
(B) Nodular iron
(C) Spheroidal iron
(D) Grey iron


Q12. Maximum percentage of carbon in ferrite is

(A) 0.025%
(B) 0.06%
(C) 0.1%
(D) 0.25%


Q13. German silver contains

(A) 1% silver
(B) 2% silver
(C) 5% silver
(D) No silver


Q14. Iron ore is usually found in the form of

(A) Oxides
(B) Carbonates
(C) Sulphides
(D) All of these


Q15. The presence of sulphur in pig iron makes

(A) It easily machinable
(B) It brittle
(C) It hard
(D) The casting unsound


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(D)
4(D)
5(B)
6(D)
7(A)
8(B)
9(B)
10(A)
11(A)
12(A)
13(D)
14(D)
15(D)

Leave a Comment