Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 17

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Carbon steel is

(A) Made by adding carbon in steel
(B) Refined from cast iron
(C) An alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur
(D) Extensively used for making cutting tools


Q2. Tungsten when added to steel __ the critical temperature.

(A) Does not effect
(B) Lowers
(C) Raises
(D) None of these


Q3. Basic constituents of Monel metal are

(A) Nickel, copper
(B) Nickel, molybdenum
(C) Zinc, tin, lead
(D) Nickel, lead and tin


Q4. Cyaniding is the process of

(A) Dipping steel in cyanide bath
(B) Reacting steel surface with cyanide salts
(C) Adding carbon and nitrogen by heat treatment of steel to increase its surface hardness
(D) Obtaining cyanide salts


Q5. The hardness of steel increases if it contains

(A) Austenite
(B) Martensite
(C) Pearlite
(D) Cementite


Q6. Monel metal is an alloy of

(A) Nickel and copper
(B) Nickel and chromium
(C) Nickel, Chromium and iron
(D) Copper and chromium


Q7. Corrosion resistance of steel is increased by addition of

(A) Chromium and nickel
(B) Sulphur, phosphorus, lead
(C) Vanadium, aluminium
(D) Tungsten, molybdenum, vanadium, chromium


Q8. An alloy of copper, tin and zinc is known as

(A) Brass
(B) Bronze
(C) Gun metal
(D) Muntz metal


Q9. Shock resistance of steel is increased by adding

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Nickel and chromium
(D) Sulphur, lead and phosphorus


Q10. High carbon steel carries carbon percentage

(A) 0.1 to 0.3%
(B) 0.3 to 0.6%
(C) 0.6 to 0.8%
(D) 0.8 to 1.5%


Q11. An important property of malleable cast iron in comparison to grey cast iron is the high

(A) Compressive strength
(B) Ductility
(C) Carbon content
(D) Hardness


Q12. The material widely used for making pendulums of clocks is

(A) Stainless steel
(B) High speed steel
(C) Heat resisting steel
(D) Nickel steel


Q13. German silver is an alloy of

(A) Silver and some impurities
(B) Refined silver
(C) Nickel, Copper and zinc
(D) Nickel and copper


Q14. Induction hardening is the process of

(A) Hardening surface of work-piece to obtain hard and wear resistant surface
(B) Heating and cooling rapidly
(C) Increasing hardness throughout
(D) Inducing hardness by continuous process


Q15. The hardness is the property of a material due to which it

(A) Can be drawn into wires
(B) Breaks with little permanent distortion
(C) Can cut another metal
(D) Can be rolled or hammered into thin sheets


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(A)
4(C)
5(B)
6(A)
7(A)
8(C)
9(C)
10(D)
11(B)
12(D)
13(C)
14(A)
15(C)

Leave a Comment