Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 18

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In mottled cast iron, carbon is available in

(A) Free form
(B) Combined form
(C) Nodular form
(D) Partly in free and partly in combined state


Q2. The most effective inhibitor of grain growth, when added in small quantities is

(A) Carbon
(B) Vanadium
(C) Manganese
(D) Cobalt


Q3. Quenching is not necessary when hardening is done by

(A) Case hardening
(B) Flame hardening
(C) Nitriding
(D) Any one of these


Q4. The loss of strength in compression with simultaneous gain in strength in tension due to overloading is known as

(A) Hysteresis
(B) Creep
(C) Visco elasticity
(D) Boeschinger effect


Q5. Connecting rod is usually made of

(A) Aluminium
(B) Low carbon steel
(C) Medium carbon steel
(D) High carbon steel


Q6. Nodular cast iron is produced by adding __ to the molten cast iron.

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Copper
(D) Magnesium


Q7. The property of a material due to which it breaks with little permanent distortion, is called

(A) Brittleness
(B) Ductility
(C) Malleability
(D) Plasticity


Q8. Surveying tapes are made of a material having low coefficient of expansion and enough strength. The alloy used is

(A) Silver metal
(B) Duralumin
(C) Hastelloy
(D) Invar


Q9. Process of Austempering results in

(A) Formation of bainite structure
(B) Carburised structure
(C) Martenistic structure
(D) Lamellar layers of carbide distributed throughout the structure


Q10. Sulphur in cast iron

(A) Makes the iron soft and easily machinable
(B) Increases hardness and brittleness
(C) Make the iron white and hard
(D) Aids fusibility and fluidity


Q11. Cast iron has

(A) High tensile strength
(B) Its elastic limit close to the ultimate breaking strength
(C) High ductility
(D) All of the above


Q12. Depth of hardness of steel is increased by addition of

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Tungsten
(D) Vanadium


Q13. The alloying element which increases residual magnetism and coercive magnetic force in steel for magnets is

(A) Chromium
(B) Nickel
(C) Vanadium
(D) Cobalt


Q14. Hardness of martensite is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80


Q15. Tungsten in high speed steel provides

(A) Hot hardness
(B) Toughness
(C) Wear resistance
(D) Sharp cutting edge


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(C)
4(D)
5(C)
6(D)
7(A)
8(D)
9(A)
10(B)
11(B)
12(B)
13(D)
14(A)
15(A)

Leave a Comment