Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 19

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The metal suitable for bearings subjected to light loads, is

(A) Silicon bronze
(B) White metal
(C) Monel metal
(D) Phosphor bronze


Q2. When filing or machining cast iron makes our hands black, then it shows that __ is present in cast iron.

(A) Cementite
(B) Free graphite
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) None of these


Q3. A cold chisel is made of

(A) Mild steel
(B) Cast iron
(C) H.S.S.
(D) High carbon


Q4. Ball bearings are, usually, made from

(A) Low carbon steel
(B) High carbon steel
(C) Medium carbon steel
(D) Chrome steel


Q5. Manganese in steel increases its

(A) Tensile strength
(B) Hardness
(C) Ductility
(D) Fluidity


Q6. Chilled cast iron has

(A) No graphite
(B) A very high percentage of graphite
(C) A low percentage of graphite
(D) Graphite as its basic constituent of composition


Q7. Railway rails are normally made of

(A) Mild steel
(B) Alloy steel
(C) High carbon
(D) Tungsten steel


Q8. Blast furnace is used to produce

(A) Pig iron
(B) Cast iron
(C) Wrought iron
(D) Steel


Q9. Weld decay is the phenomenon found with

(A) Cast iron
(B) Mild steel
(C) Nonferrous materials
(D) Stainless steel


Q10. Chromium in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties


Q11. Manganese is added in low carbon steel to

(A) Make the steel tougher and harder
(B) Raise the yield point
(C) Make the steel ductile and of good bending qualities
(D) All of the above


Q12. The carbon in the pig iron varies from

(A) 0.1 to 0.5%
(B) 0.5 to 1%
(C) 1 to 5%
(D) 5 to 10%


Q13. An engineer’s hammer is made of

(A) Cast iron
(B) Forged steel
(C) Mild steel
(D) High carbon steel


Q14. Hardness of upper bainite (acicular structure) is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80


Q15. Shock resisting steels should have

(A) Low wear resistance
(B) Low hardness
(C) Low tensile strength
(D) Toughness


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(D)
4(D)
5(A)
6(A)
7(C)
8(A)
9(D)
10(A)
11(C)
12(C)
13(D)
14(B)
15(D)

Leave a Comment