Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 21

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Perminvar alloy having constant permeability is an alloy of

(A) Nickel, copper and iron
(B) Nickel, copper and zinc
(C) Copper, nickel and antimony
(D) Iron, zinc and bismuth


Q2. The alloy used for making electrical resistances and heating elements is

(A) Nichrome
(B) Invar
(C) Magnin
(D) Elinvar


Q3. Acidic solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Less than 7
(C) Equal to 7
(D) pH value has nothing to do with neutral solution


Q4. Gun metal contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 78% copper and rest tin


Q5. Permalloy is a

(A) Kind of stainless steel
(B) None ferrous alloy
(C) Polymer
(D) Nickel and iron alloy having high permeability


Q6. Basic solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Equal to 7
(C) Less than 7
(D) pH value has nothing to do with basic solution


Q7. Bronze contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 75% copper and rest tin


Q8. Phosphor bronze contains

(A) 0.5% of phosphorous
(B) 1% phosphorous
(C) 2.5% phosphorous
(D) None of the above


Q9. Pearlite is a combination of

(A) Ferrite and cementite
(B) Cementite and gamma iron
(C) Ferrite and austenite
(D) Ferrite and iron graphite


Q10. Aluminium bronze contains aluminium and copper in the ratio of

(A) 50 : 50
(B) 40 : 60
(C) 60 : 40
(D) 10 : 90


Q11. Free cutting steels

(A) Are used where ease in machining is the criterion
(B) Contain carbon in free form
(C) Require least cutting force
(D) Do not exist


Q12. Austenite is a combination of

(A) Ferrite and cementite
(B) Cementite and gamma iron
(C) Ferrite and austenite
(D) Ferrite and iron graphite


Q13. Which of the following is used for bearing liner?

(A) Gun metal
(B) Bronze
(C) Bell metal
(D) Babbitt metal


Q14. Delta metal is an alloy of

(A) Copper, zinc and iron
(B) Iron, nickel and copper
(C) Iron, lead and tin
(D) Iron, aluminium and magnesium


Q15. Specify the sequence correctly

(A) Grain growth, recrystallization, stress relief
(B) Stress relief, grain growth, recrystallization
(C) Stress relief, recrystallization, grain growth
(D) Grain growth, stress relief, recrystallization


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(B)
4(C)
5(D)
6(A)
7(B)
8(D)
9(A)
10(D)
11(A)
12(B)
13(D)
14(A)
15(C)

Leave a Comment