Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 22

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Corrosion resistance of steel is increased by adding

(A) Chromium and nickel
(B) Nickel and molybdenum
(C) Aluminium and zinc
(D) Tungsten and sulphur


Q2. Addition of copper to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability


Q3. The transistor is made of

(A) Silver
(B) Gold
(C) Copper
(D) Germanium


Q4. Nickel when added to copper improves

(A) Machinability
(B) Hardness
(C) Hardness and strength
(D) Strength and ductility


Q5. The crystal structure of brass is

(A) F.C.C.
(B) B.C.C.
(C) H.C.P.
(D) Orthorhombic crystalline structure


Q6. Addition of lead and bismuth to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability


Q7. Thermoplastic materials are those materials which

(A) Are formed into shape under heat and pressure and results in a permanently hard product
(B) Do not become hard with the application of heat and pressure and no chemical change occurs
(C) Are flexible and can withstand considerable wear under suitable conditions
(D) Are used as a friction lining for clutches and brakes


Q8. Eutectoid reaction occurs at

(A) 600°C
(B) 723°C
(C) 1147°C
(D) 1493°C


Q9. Steel made from phosphate iron is

(A) Brittle
(B) Hard
(C) Ductile
(D) Tough


Q10. Cast iron is a

(A) Ductile material
(B) Malleable material
(C) Brittle material
(D) Tough material


Q11. The percentage of carbon in cast iron varies from

(A) 0.1 to 0.5
(B) 0.5 to 1
(C) 1 to 1.7
(D) 1.7 to 4.5


Q12. The machinability of aluminium increases when _ is added to aluminium.

(A) Copper
(B) Magnesium
(C) Silicon
(D) Lead and bismuth


Q13. Preheating is essential in welding

(A) Cast iron
(B) High speed steel
(C) All nonferrous materials
(D) All of the above


Q14. Addition of silicon to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability


Q15. The hardness and tensile strength in austenitic stainless steel can be increased by

(A) Hardening and cold working
(B) Normalizing
(C) Martempering
(D) Full annealing


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(B)
5(A)
6(D)
7(B)
8(B)
9(A)
10(C)
11(D)
12(D)
13(A)
14(A)
15(A)

Leave a Comment