Engineering Materials Objective Questions with Answers – Set 23

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The alloying element which reduces the formation of iron sulphide in steel is

(A) Chromium
(B) Nickel
(C) Vanadium
(D) Manganese


Q2. White metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper and 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Silver and chromium


Q3. An alloy steel which is work hardenable and which is used to make the blades of bulldozers, bucket wheel excavators and other earth moving equipment contain iron, carbon and

(A) Chromium
(B) Silicon
(C) Manganese
(D) Magnesium


Q4. The maximum internal diameter of a blast furnace is about

(A) 3 m
(B) 6 m
(C) 9 m
(D) 12 m


Q5. Drop forging dies contain carbon of the order of

(A) 0.1 to 0.2%
(B) 0.25 to 0.5%
(C) 0.6 to 0.7%
(D) 0.7 to 0.9%


Q6. German silver contains

(A) 1% silver
(B) 2.5% silver
(C) 5% silver
(D) 10% silver


Q7. Beryllium bronze contains

(A) 60% copper and 40% beryllium
(B) 80% copper and 20% beryllium
(C) 97.75% copper and 2.25% beryllium
(D) 99% copper and 1% beryllium


Q8. Age hardening is related to

(A) Duralumin
(B) Brass
(C) Copper
(D) Silver


Q9. Cold rolled steel sheets contain carbon of the following order

(A) 0.1%
(B) 0.2%
(C) 0.4%
(D) 0.6%


Q10. Smelting is the process of

(A) Removing the impurities like clay, sand etc. from the iron ore by washing with water
(B) Expelling moisture, carbon dioxide, sulphur and arsenic from the iron ore by heating in shallow kilns
(C) Reducing the ore with carbon in the presence of a flux
(D) All of the above


Q11. Cast iron is manufactured in

(A) Blast furnace
(B) Cupola
(C) Open hearth furnace
(D) Bessemer converter


Q12. Steel with __ carbon is known as hypo-eutectoid steel.

(A) 0.8%
(B) Below 0.8%
(C) Above 0.8%
(D) None of these


Q13. The machinability of steel is increased by

(A) Silicon and sulphur
(B) Phosphorous, lead and sulphur
(C) Sulphur, graphite and aluminium
(D) Phosphorous and aluminium


Q14. Babbitt metal is a

(A) Lead base alloy
(B) Tin base alloy
(C) Copper base alloy
(D) Both (A) and (C) above


Q15. The lower critical point for all steels is

(A) 600°C
(B) 700°C
(C) 723°C
(D) 913°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(C)
3(C)
4(C)
5(C)
6(C)
7(C)
8(A)
9(A)
10(C)
11(B)
12(B)
13(B)
14(D)
15(C)

Leave a Comment