Engineering Thermodynamics MCQ Practice Tests Set – 30

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Otto cycle consists of

(A) Two constant volume and two isentropic processes
(B) Two constant pressure and two isentropic processes
(C) Two constant volume and two isothermal processes
(D) One constant pressure, one constant volume and two isentropic processes


Q2. In a steady flow process, the ratio of

(A) Heat transfer is constant
(B) Work transfer is constant
(C) Mass flow at inlet and outlet is same
(D) All of these


Q3. Diesel cycle consists of __ processes.

(A) Two constant volume and two isentropic
(B) Two constant pressure and two isentropic
(C) Two constant volume and two isothermal
(D) One constant pressure, one constant volume and two isentropic


Q4. When coal is strongly heated continuously for 42 to 48 hours in the absence of air in a closed vessel, the process is known as __ of fuel.

(A) Atomization
(B) Carbonization
(C) Combustion
(D) None of these


Q5. The atomic mass of oxygen is

(A) 8
(B) 18
(C) 16
(D) 32


Q6. When the gas is cooled at constant pressure,

(A) Its temperature increases but volume decreases
(B) Its volume increases but temperature decreases
(C) Both temperature and volume increases
(D) Both temperature and volume decreases


Q7. The entropy may be expressed as a function of

(A) Pressure and temperature
(B) Temperature and volume
(C) Heat and work
(D) All of these


Q8. Select the wrong statement

(A) A Joule cycle consists of two constant volume and two isentropic processes.
(B) An Otto cycle consists of two constant volume and two isentropic processes.
(C) An Ericsson cycle consists of two constant pressure and two isothermal processes.
(D) All of the above


Q9. Which of the following is an intensive property of a thermodynamic system?

(A) Volume
(B) Temperature
(C) Mass
(D) Energy


Q10. When cut-off ratio is __ the efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency.

(A) Zero
(B) 1/5
(C) 4/5
(D) 1


Q11. When a system changes its state from one equilibrium state to another equilibrium state, then the path of successive states through which the system has passed, is known as

(A) Thermodynamic law
(B) Thermodynamic process
(C) Thermodynamic cycle
(D) None of these


Q12. The gas constant (R) is equal to the __ of two specific heats.

(A) Sum
(B) Difference
(C) Product
(D) Ratio


Q13. The compression ratio is the ratio of

(A) Swept volume to total volume
(B) Total volume to swept volume
(C) Swept volume to clearance volume
(D) Total volume to clearance volume


Q14. In an extensive property of a thermodynamic system

(A) Extensive heat is transferred
(B) Extensive work is done
(C) Extensive energy is utilized
(D) None of these


Q15. All perfect gases change in volume by 1/273th of its original volume at 0°C for every 1°C change in temperature, when the pressure remains constant. This statement is called

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) Joule’s law


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(D)
3(D)
4(B)
5(C)
6(A)
7(A)
8(B)
9(A)
10(B)
11 B)
12(B)
13(D)
14(D)
15(B)

Leave a Comment