Engineering Thermodynamics mcq Questions And Answers – Set 16

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The efficiency of Joule cycle is

(A) Greater than Carnot cycle
(B) Less than Carnot cycle
(C) Equal to Carnot cycle
(D) None of these


Q2. Otto cycle is also known as

(A) Constant pressure cycle
(B) Constant volume cycle
(C) Constant temperature cycle
(D) Constant temperature and pressure cycle


Q3. When the expansion or compression takes place according to the law pvn = C, the process is known as

(A) Isothermal process
(B) Adiabatic process
(C) Hyperbolic process
(D) Polytropic process


Q4. Energy can neither be created nor destroyed, but it can be transformed from one form to another. This statement is known as

(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) Kinetic theory of gases


Q5. According to Avogadro’s law

(A) The product of the gas constant and the molecular mass of an ideal gas is constant
(B) The sum of partial pressure of the mixture of two gases is sum of the two
(C) Equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, contain equal number of molecules
(D) All of the above


Q6. Which of the following statement is incorrect?

(A) The liquid fuels consist of hydrocarbons
(B) The liquid fuels have higher calorific value than solid fuels
(C) The solid fuels have higher calorific value than liquid fuels
(D) A good fuel should have low ignition point


Q7. The heat and mechanical energies are mutually convertible. This statement was established by

(A) Boyle
(B) Charles
(C) Joule
(D) None of these


Q8. The general law of expansion or compression is pvn = C, The process is said to be hyperbolic, if n is equal to

(A) 0
(B) 1
(C) γ
(D) ∝


Q9. When the gas is heated at constant pressure, the heat supplied

(A) Increases the internal energy of the gas
(B) Increases the temperature of the gas
(C) Does some external work during expansion
(D) Both (B) and (C)


Q10. Which is the incorrect statement about Carnot cycle?

(A) It is used as the alternate standard of comparison of all heat engines.
(B) All the heat engines are based on Carnot cycle.
(C) It provides concept of maximizing work output between the two temperature limits.
(D) All of the above


Q11. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

(A) Carnot cycle
(B) Stirling cycle
(C) Otto cycle
(D) Diesel cycle


Q12. The heat and work are mutually convertible. This statement is called __ law of thermodynamics.

(A) Zeroth
(B) First
(C) Second
(D) Third


Q13. One kilowatt is equal to

(A) 1 N-m/s
(B) 100 N-m
(C) 1000 N-m/s
(D) 1 × 106 N-m/s


Q14. When a gas is heated at constant volume

(A) Its temperature will increase
(B) Its pressure will increase
(C) Both temperature and pressure will increase
(D) Neither temperature nor pressure will increase


Q15. The measurement of a thermodynamic property known as temperature is based on

(A) Zeroth law of thermodynamics
(B) First law of thermodynamics
(C) Second law of thermodynamics
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(B)
2(B)
3(D)
4(B)
5(C)
6(C)
7(C)
8(B)
9(D)
10(B)
11(D)
12(B)
13(C)
14(C)
15(A)

Leave a Comment