Engineering Thermodynamics mcq Questions And Answers – Set 17

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. An isothermal process is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) Avogadro’s law


Q2. The amount of heat required to raise the temperature of 1 kg of water through one Kelvin is called

(A) Specific heat at constant volume
(B) Specific heat at constant pressure
(C) kilo-Joule
(D) None of these


Q3. The __ states that change of internal energy of a perfect gas is directly proportional to the change of temperature.

(A) Boyle’s law
(B) Charle’s law
(C) Gay-Lussac law
(D) Joule’s law


Q4. Which of the following is the correct statement?

(A) For a given compression ratio, both Otto and Diesel cycles have the same efficiency
(B) For a given compression ratio, Otto cycle is more efficient than Diesel cycle
(C) For a given compression ratio, Diesel cycle is more efficient than Otto cycle
(D) The efficiency of Otto or Diesel cycle has nothing to do with compression ratio


Q5. The volumetric or molar specific heat at constant pressure is the product of

(A) Molecular mass of the gas and the specific heat at constant volume
(B) Atomic mass of the gas and the gas constant
(C) Molecular mass of the gas and the gas constant
(D) None of the above


Q6. The total energy of a molecule is shared equally by the various degrees of freedom possessed by it. This law is known as

(A) Law of equipartition of energy
(B) Law of conservation of energy
(C) Law of degradation of energy
(D) None of these


Q7. A path 1-2-3 is given. A system absorbs 100 kJ as heat and does 60 kJ of work while along the path 1-4-3, it does 20 kJ of work. The heat absorbed during the cycle 1-4-3 is
Question No. 05

(A) -140 kJ
(B) -80 kJ
(C) -40 kJ
(D) +60 kJ


Q8. The amount of heat required to raise the temperature of __ water through one degree is called kilojoules.

(A) 1 g
(B) 10 g
(C) 100 g
(D) 1000 g


Q9. One kg of hydrogen requires 8 kg of oxygen and produces

(A) 1 kg of water
(B) 7 kg of water
(C) 8 kg of water
(D) 9 kg of water


Q10. In open cycle gas turbine plants

(A) The indirect heat exchanger and cooler is avoided
(B) Direct combustion system is used
(C) A condenser is used
(D) All of the above


Q11. A mixture of gas expands from 0.03 m3 to 0.06 m3 at a constant pressure of 1 MPa and absorbs 84 kJ of heat during the process. The change in internal energy of the mixture is

(A) 30 kJ
(B) 54 kJ
(C) 84 kJ
(D) 114 kJ


Q12. The fuel mostly used in blast furnace for extracting pig iron from iron ores is

(A) Hard coke
(B) Soft coke
(C) Pulverized coal
(D) Bituminous coal


Q13. The work ratio of a gas turbine plant is given by

(A) (Net work output)/(Work-done by the turbine)
(B) (Net work output)/(Heat supplied)
(C) (Actual temperature drop)/(Isentropic temperature drop)
(D) (Isentropic increase in temperature)/(Actual increase in temperature)


Q14. Which of the following statement is correct according to Clausis statement of second law of thermodynamics?

(A) It is possible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature.
(B) It is impossible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature, without the aid of an external source.
(C) It is possible to transfer heat from a body at a lower temperature to a body at a higher temperature by using refrigeration cycle.
(D) None of the above


Q15. Kerosene is distilled at

(A) 65° to 220°C
(B) 220° to 345°C
(C) 345° to 470°C
(D) 470° to 550°C


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(C)
3(D)
4(B)
5(D)
6(A)
7(D)
8(D)
9(D)
10(D)
11(B)
12(A)
13(A)
14(B)
15(B)

Leave a Comment