Engineering Thermodynamics mcq Questions And Answers – Set 20

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The change of entropy, when heat is absorbed by the gas, is

(A) Positive
(B) Negative
(C) Positive or negative
(D) None of these


Q2. The processes occurring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as

(A) Flow processes
(B) Non-flow processes
(C) Adiabatic processes
(D) None of these


Q3. The expansion ratio (r) is the ratio of (where v1 = Volume at the beginning of expansion, and v2 = Volume at the end of expansion)

(A) v1/v2
(B) v2/v1
(C) (v1 + v2)/v1
(D) (v1 + v2)/v2


Q4. The main cause for the irreversibility is

(A) Mechanical and fluid friction
(B) Unrestricted expansion
(C) Heat transfer with a finite temperature difference
(D) All of the above


Q5. The value of cp/cv for air is

(A) 1
(B) 1.4
(C) 1.45
(D) 2.3


Q6. The condition for the reversibility of a cycle is

(A) The pressure and temperature of the working substance must not differ, appreciably, from those of the surroundings at any stage in the process
(B) All the processes, taking place in the cycle of operation, must be extremely slow
(C) The working parts of the engine must be friction free
(D) All of the above


Q7. Stirling and Ericsson cycles are

(A) Reversible cycles
(B) Irreversible cycles
(C) Semi-reversible cycles
(D) Quasi-static cycles


Q8. Coke is produced

(A) When coal is first dried and then crushed to a fine powder by pulverizing machine
(B) From the finely ground coal by molding under pressure with or without a binding material
(C) When coal is strongly heated continuously for 42 to 48 hours in the absence of air in a closed vessel
(D) By heating wood with a limited supply of air to a temperature not less than 280°C


Q9. The mass of flue gas per kg of fuel is the ratio of the

(A) Mass of oxygen in 1 kg of flue gas to the mass of oxygen in 1 kg of fuel
(B) Mass of oxygen in 1 kg of fuel to the mass of oxygen in 1 kg of flue gas
(C) Mass of carbon in 1 kg of flue gas to the mass of carbon in 1 kg of fuel
(D) Mass of carbon in 1 kg of fuel to the mass of carbon in 1 kg of flue gas


Q10. First law of thermodynamics deals with

(A) Conservation of heat
(B) Conservation of momentum
(C) Conservation of mass
(D) Conservation of energy


Q11. A cycle consisting of __ and two isothermal processes is known as Stirling cycle.

(A) Two constant pressure
(B) Two constant volume
(C) Two isentropic
(D) One constant pressure, one constant volume


Q12. In an isothermal process,

(A) There is no change in temperature
(B) There is no change in enthalpy
(C) There is no change in internal energy
(D) All of these


Q13. The hard coke is obtained when carbonization of coal is carried out at

(A) 300° to 500°C
(B) 500° to 700°C
(C) 700° to 900°C
(D) 900° to 1100°C


Q14. The heating of a gas at constant pressure is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) Avogadro’s law


Q15. In a reversible adiabatic process, the ratio of T1/T2 is equal to

(A) (p2/p1)γ – 1/ γ
(B) (p1/p2)γ – 1/ γ
(C) (v2/v1)γ – 1/ γ
(D) (v1/v2)γ – 1/ γ


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(A)
3(B)
4(D)
5(B)
6(D)
7(A)
8(C)
9(C)
10(D)
11(B)
12(D)
13(D)
14(B)
15(B)

Leave a Comment