Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 19

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. For the constant pressure and heat input, the air standard efficiency of gas power cycle is in the order

(A) Dual cycle, Diesel cycle, Otto cycle
(B) Otto cycle, Diesel cycle, Dual cycle
(C) Dual cycle, Otto cycle, Diesel cycle
(D) Diesel cycle, Otto cycle, Dual cycle


Q2. When the gas is heated at constant volume, the heat supplied

(A) Increases the internal energy of the gas and increases the temperature of the gas
(B) Does some external work during expansion
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q3. The calorific value of gaseous fuel is expressed in

(A) kJ
(B) kJ/kg
(C) kJ/m2
(D) kJ/m3


Q4. The specific heat of water is

(A) 1.817
(B) 2512
(C) 4.187
(D) None of these


Q5. Which of the following is a reversible non-flow process?

(A) Isochoric process
(B) Isobaric process
(C) Hyperbolic process
(D) All of these


Q6. The isothermal and adiabatic processes are regarded as

(A) Reversible process
(B) Irreversible process
(C) Reversible or irreversible process
(D) None of these


Q7. Carnot cycle has maximum efficiency for

(A) Petrol engine
(B) Diesel engine
(C) Reversible engine
(D) Irreversible engine


Q8. Which of the following is the correct statement of the second law of thermodynamics?

(A) It is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work.
(B) It is impossible to transfer heat from a body at a lower temperature to a higher temperature, without the aid of an external source.
(C) There is a definite amount of mechanical energy, which can be obtained from a given quantity of heat energy.
(D) All of the above


Q9. The specific heat at constant volume is

(A) The amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant pressure
(B) The amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant volume
(C) The amount of heat required to raise the temperature of 1 kg of water through one degree
(D) Any one of the above


Q10. The absolute zero pressure can be attained at a temperature of

(A) 0°C
(B) 273°C
(C) 273 K
(D) None of these


Q11. The throttling process is __ process.

(A) Reversible
(B) Irreversible
(C) Reversible or irreversible
(D) None of these


Q12. The heat supplied to the gas at constant volume is (where m = Mass of gas, cv = Specific heat at constant volume, cp = Specific heat at constant pressure, T2 – T1 = Rise in temperature, and R = Gas constant)

(A) mR (T2 – T1)
(B) mcv (T2 – T1)
(C) mcp (T2 – T1)
(D) mcp (T2 + T1)


Q13. The ratio of specific heat at constant pressure (cp) and specific heat at constant volume (cv) is

(A) Equal to one
(B) Less than one
(C) Greater than one
(D) None of these


Q14. For the same compression ratio, the efficiency of dual combustion cycle is

(A) Greater than Diesel cycle and less than Otto cycle
(B) Less than Diesel cycle and greater than Otto cycle
(C) Greater than Diesel cycle
(D) Less than Diesel cycle


Q15. The fuel mostly used in cement industry and in metallurgical processes is

(A) Wood charcoal
(B) Bituminous coke
(C) Pulverized coal
(D) Coke


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(A)
3(D)
4(C)
5(D)
6(A)
7(C)
8(D)
9(B)
10(D)
11(B)
12(B)
13(C)
14(A)
15(C)

Leave a Comment