Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 21

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The air standard efficiency of an Otto cycle is given by (where r = Compression ratio, and γ = Ratio of specific heats)

(A) 1 – rγ – 1
(B) 1 + rγ – 1
(C) 1 – (1/ rγ – 1)
(D) 1 + (1/ rγ – 1)


Q2. Mond gas is obtained by

(A) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast
(B) Carbonization of bituminous coal
(C) Passing steam over incandescent coke
(D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C


Q3. Relation between cp and cv is given by (where cp = Specific heat at constant pressure, cv = Specific heat at constant volume, γ = cp/cv, known as adiabatic index, and R = Gas constant)

(A) cv/ cp =R
(B) cp – cv = R
(C) cv = R/ γ-1
(D) Both (B) and (C)


Q4. According to Regnault’s law, the specific heat at constant pressure (cp) and specific heat at constant volume (cv) _ with the change in pressure and temperature of the gas.

(A) Change
(B) Do not change
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q5. The mass of carbon per kg of flue gas is given by

(A) (11/3) CO2 + (3/7) CO
(B) (3/7) CO2 + (11/3) CO
(C) (7/3) CO2 + (3/11) CO
(D) (3/11) CO2 + (7/3) CO


Q6. Petrol is distilled at

(A) 65° to 220°C
(B) 220° to 345°C
(C) 345° to 470°C
(D) 470° to 550°C


Q7. Which of the following gas has a minimum molecular mass?

(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Methane


Q8. A cycle consisting of two constant pressure and two isentropic processes is known as

(A) Carnot cycle
(B) Stirling cycle
(C) Otto cycle
(D) None of these


Q9. Which of the following is correct?

(A) Absolute pressure = Gauge pressure + Atmospheric pressure
(B) Gauge pressure = Absolute pressure + Atmospheric pressure
(C) Atmospheric pressure = Absolute pressure + Gauge pressure
(D) Absolute pressure = Gauge pressure – Atmospheric pressure


Q10. Which of the following has the minimum atomic mass?

(A) Oxygen
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon


Q11. One kg of carbon monoxide requires 4/7 kg of oxygen and produces

(A) 11/3 kg of carbon dioxide gas
(B) 7/3 kg of carbon monoxide gas
(C) 11/7 kg of carbon dioxide gas
(D) 8/3 kg of carbon monoxide gas


Q12. The efficiency of Diesel cycle increases with

(A) Decrease in cut-off
(B) Increase in cut-off
(C) Constant cut-off
(D) None of these


Q13. The atomic mass of sulphur is

(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 32


Q14. The general gas energy equation is (where Q1 – 2 = Heat supplied, dU = Change in internal energy, and W1 – 2 = Work done in heat units)

(A) Q1 – 2 = dU + W1 – 2
(B) Q1 – 2 = dU – W1 – 2
(C) Q1 – 2 = dU/W1 – 2
(D) Q1 – 2 = dU × W1 – 2


Q15. A tri-atomic molecule consists of __ atoms.

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(C)
2(D)
3(D)
4(B)
5(A)
6(A)
7(C)
8(D)
9(A)
10(D)
11(C)
12(A)
13(D)
14(A)
15(C)

Leave a Comment