Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 24

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The atomic mass of nitrogen is __ oxygen.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q2. Reversed Joule cycle is known as

(A) Carnot cycle
(B) Bell-Coleman cycle
(C) Rankine cycle
(D) Stirling cycle


Q3. According to First law of thermodynamics,

(A) Total internal energy of a system during a process remains constant
(B) Total energy of a system remains constant
(C) Work-done by a system is equal to the heat transferred by the system
(D) Internal energy, enthalpy and entropy during a process remain constant


Q4. The property of a working substance which increases or decreases as the heat is supplied or removed in a reversible manner, is known as

(A) Enthalpy
(B) Internal energy
(C) Entropy
(D) External energy


Q5. When a perfect gas is expanded through an aperture of minute dimensions, the process is known as

(A) Isothermal process
(B) Adiabatic process
(C) Free expansion process
(D) Throttling process


Q6. The efficiency of the Carnot cycle may be increased by

(A) Increasing the highest temperature
(B) Decreasing the highest temperature
(C) Increasing the lowest temperature
(D) Keeping the lowest temperature constant


Q7. Which of the following statement is correct?

(A) The heat and work are boundary phenomena
(B) The heat and work represent the energy crossing the boundary of the system
(C) The heat and work are path functions
(D) All of the above


Q8. When wood is heated with a limited supply of air to a temperature not less than 280°C, the resulting fuel is

(A) Coke
(B) Wood charcoal
(C) Bituminous coal
(D) Briquetted coal


Q9. The fuel mostly used in steam boilers is

(A) Brown coal
(B) Peat
(C) Coking bituminous coal
(D) Non-coking bituminous coal


Q10. The root mean square velocity of the gas molecules is given by (where k = Boltzmann’s constant, T = Absolute temperature, and m = Mass of one molecule of a gas)

(A) √(KT/m)
(B) √(2KT/m)
(C) √(3KT/m)
(D) √(5KT/m)


Q11. For the same compression ratio, the efficiency of Diesel cycle is __ Otto cycle.

(A) Greater than
(B) Less than
(C) Equal to
(D) None of these


Q12. The oxygen atom is __ times heavier than the hydrogen atom.

(A) 2
(B) 8
(C) 16
(D) 32


Q13. The heat energy stored in the gas and used for raising the temperature of the gas is known as

(A) External energy
(B) Internal energy
(C) Kinetic energy
(D) Molecular energy


Q14. The heat absorbed or rejected by the working substance is given by (where ds = Increase or decrease of entropy, T = Absolute temperature, and dQ = Heat absorbed or rejected)

(A) δQ = T.ds
(B) δQ = T/ds
(C) dQ = ds/T
(D) None of these


Q15. The state of a substance whose evaporation from its liquid state is complete, is known as

(A) Vapour
(B) Perfect gas
(C) Air
(D) Steam


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(B)
2(B)
3(B)
4(C)
5(D)
6(A)
7(D)
8(B)
9(D)
10(C)
11(B)
12(C)
13(B)
14(A)
15(B)

Leave a Comment