Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 25

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Producer gas is obtained by

(A) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast
(B) Carbonization of bituminous coal
(C) Passing steam over incandescent coke
(D) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C


Q2. The heat flows from a cold body to a hot body with the aid of an external source. This statement is given by

(A) Kelvin
(B) Joule
(C) Clausis
(D) Gay-Lussac


Q3. Which of the following statement is wrong?

(A) The closed cycle gas turbine plants are external combustion plants.
(B) In the closed cycle gas turbine, the pressure range depends upon the atmospheric pressure.
(C) The advantage of efficient internal combustion is eliminated as the closed cycle has an external surface.
(D) In open cycle gas turbine, atmosphere acts as a sink and no coolant is required.


Q4. The gas constant (R) is equal to the

(A) Sum of two specific heats
(B) Difference of two specific heats
(C) Product of two specific heats
(D) Ratio of two specific heats


Q5. The sum of internal energy (U) and the product of pressure and volume (p.v) is known as

(A) Work-done
(B) Entropy
(C) Enthalpy
(D) None of these


Q6. The entropy of water at 0°C is assumed to be

(A) 1
(B) 0
(C) -1
(D) 10


Q7. The smallest quantity of a substance, which can exist by itself in a chemically recognizable form is known as

(A) Element
(B) Compound
(C) Atom
(D) Molecule


Q8. The temperature at which the volume of a gas becomes zero is called

(A) Absolute scale of temperature
(B) Absolute zero temperature
(C) Absolute temperature
(D) None of these


Q9. A process, in which the gas is heated or expanded in such a way that the product of its pressure and volume remains constant, is called

(A) Isothermal process
(B) Hyperbolic process
(C) Adiabatic process
(D) Polytropic process


Q10. The most probable velocity of the gas molecules is given by

(A) √(KT/m)
(B) √(2KT/m)
(C) √(3KT/m)
(D) √(5KT/m)


Q11. The efficiency of Stirling cycle is __ Carnot cycle.

(A) Greater than
(B) Less than
(C) Equal to
(D) None of these


Q12. The behavior of super-heated vapour is similar to that of

(A) Perfect gas
(B) Air
(C) Steam
(D) Ordinary gas


Q13. One kg of ethylene (C2H4) requires 2 kg of oxygen and produces 22/7 kg of carbon dioxide and __ kg of water or steam.

(A) 9/7
(B) 11/7
(C) 7/4
(D) 11/4


Q14. The efficiency of the dual combustion cycle for the same compression ratio is __ Diesel cycle.

(A) Greater than
(B) Less than
(C) Equal to
(D) None of these


Q15. Those substances which have so far not been resolved by any means into other substances of simpler form are called

(A) Elements
(B) Compounds
(C) Atoms
(D) Molecules


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(C)
3(B)
4(B)
5(C)
6(B)
7(D)
8(B)
9(B)
10(B)
11(C)
12(A)
13(A)
14(A)
15(A)

Leave a Comment