Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 26

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In an irreversible process, there is a

(A) Loss of heat
(B) No loss of heat
(C) Gain of heat
(D) No gain of heat


Q2. The general law for the expansion or compression of gases, is

(A) pv = C
(B) pv = m R T
(C) pvn = C
(D) pvγ = C


Q3. Work-done in a free expansion process is

(A) Zero
(B) Minimum
(C) Maximum
(D) Positive


Q4. One kg of carbon requires 4/3 kg of oxygen and produces __ kg of carbon monoxide gas.

(A) 8/3
(B) 11/3
(C) 11/7
(D) 7/3


Q5. The thermodynamic difference between a Rankine cycle working with saturated steam and the Carnot cycle is that

(A) Carnot cycle can’t work with saturated steam
(B) Heat is supplied to water at temperature below the maximum temperature of the cycle
(C) A Rankine cycle receives heat at two places
(D) Rankine cycle is hypothetical


Q6. Which of the following gas is mostly used in town for street and domestic lighting and heating?

(A) Producer gas
(B) Coal gas
(C) Mond gas
(D) Coke oven gas


Q7. The principal constituents of a fuel are

(A) Carbon and hydrogen
(B) Oxygen and hydrogen
(C) Sulphur and oxygen
(D) Sulphur and hydrogen


Q8. Kelvin-Planck’s law deals with

(A) Conservation of work
(B) Conservation of heat
(C) Conversion of heat into work
(D) Conversion of work into heat


Q9. The efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency when

(A) Cut-off is increased
(B) Cut-off is decreased
(C) Cut-off is zero
(D) Cut-off is constant


Q10. When coal is first dried and then crushed to a fine powder by pulverizing machine, the resulting fuel is called

(A) Wood charcoal
(B) Bituminous coal
(C) Briquetted coal
(D) None of these


Q11. The polytropic index (n) is given by

(A) log (p1p2)/log (v1v2)
(B) log (p2/ p1)/log (v1/ v2)
(C) log (v1/ v2)/ log (p1/p2)
(D) log [(p1v1)/(p2v2)]


Q12. The reading of the pressure gauge fitted on a vessel is 25 bar. The atmospheric pressure is 1.03 bar and the value of ‘g’ is 9.81 m/s2. The absolute pressure in the vessel is

(A) 23.97 bar
(B) 25 bar
(C) 26.03 bar
(D) 34.81 bar


Q13. Second law of thermodynamics defines

(A) Heat
(B) Work
(C) Internal energy
(D) Entropy


Q14. The behavior of a perfect gas, undergoing any change in the variables which control physical properties, is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) All of these


Q15. The gas in cooling chamber of a closed cycle gas turbine is cooled at

(A) Constant volume
(B) Constant temperature
(C) Constant pressure
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(C)
3(B)
4 (D)
5(B)
6 (B)
7(A)
8(C)
9(C)
10(D)
11(B)
12(C)
13(D)
14(D)
15(C)

Leave a Comment