Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 27

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The process is adiabatic, if the value of n in the equation pvn = C, is

(A) Zero
(B) One
(C) γ
(D) ∝


Q2. High air-fuel ratio in gas turbines

(A) Increases power output
(B) Improves thermal efficiency
(C) Reduces exhaust temperature
(D) Do not damage turbine blades


Q3. Which of the following gas has the highest calorific value?

(A) Coal gas
(B) Producer gas
(C) Mond gas
(D) Blast furnace gas


Q4. The __ is obtained when carbonization of coal is carried out at 500° to 700° C.

(A) Soft coal
(B) Hard coal
(C) Pulverized coal
(D) Bituminous coal


Q5. The efficiency of the Carnot cycle is (where T1 and T2 = Highest and lowest temperature during the cycle)

(A) (T1/T2) – 1
(B) 1 – (T1/T2)
(C) 1 – (T2/T1)
(D) 1 + (T2/T1)


Q6. The standard value of atmospheric pressure taken at sea level is

(A) 1.013 bar
(B) 760 mm of Hg
(C) 1013 × 102 N/m2
(D) All of these


Q7. The ratio of root mean square velocity to average velocity of gas molecules at a particular temperature is

(A) 0.086
(B) 1.086
(C) 1.086
(D) 4.086


Q8. One reversible heat engine operates between 1600 K and T2 K and another reversible heat engine operates between T2 K and 400 K. If both the engines have the same heat input and output, then temperature T2 is equal to

(A) 800 K
(B) 1000 K
(C) 1200 K
(D) 1400 K


Q9. A molecule consisting of one atom is known as

(A) Mono-atomic
(B) Di-atomic
(C) Tri-atomic
(D) Poly-atomic


Q10. The efficiency of Diesel cycle depends upon

(A) Temperature limits
(B) Pressure ratio
(C) Compression ratio
(D) Cut-off ratio and compression ratio


Q11. The molecular mass expressed in gram (i.e. 1 g – mole) of all gases, at N. T. P., occupies a volume of

(A) 0.224 liters
(B) 2.24 liters
(C) 22.4 liters
(D) 224 liters


Q12. One molecule of oxygen consists of __ atoms of oxygen.

(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 16


Q13. According to Kelvin-Planck’s statement, a perpetual motion of the __ is impossible.

(A) First kind
(B) Second kind
(C) Third kind
(D) None of these


Q14. The unit of energy is S. I. units is

(A) Joule (J)
(B) Joule meter (Jm)
(C) Watt (W)
(D) Joule/meter (J/m)


Q15. One kg of carbon monoxide requires __ kg of oxygen to produce 11/7 kg of carbon dioxide gas.

(A) 4/7
(B) 11/4
(C) 9/7
(D) All of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWWER :
1(C)
2(C)
3(A)
4(A)
5(C)
6(D)
7(B)
8(A)
9(A)
10(D)
11(C)
12(A)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment