Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 28

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The universal gas constant (or molar constant) of a gas is the product of

(A) Molecular mass of the gas and the gas constant
(B) Atomic mass of the gas and the gas constant
(C) Molecular mass of the gas and the specific heat at constant pressure
(D) Molecular mass of the gas and the specific heat at constant volume


Q2. A series of operations, which takes place in a certain order and restore the initial conditions at the end, is known as

(A) Reversible cycle
(B) Irreversible cycle
(C) Thermodynamic cycle
(D) None of these


Q3. The value of one bar (in S. I. units) is equal to

(A) 1 × 102 N/m2
(B) 1 × 103 N/m2
(C) 1 × 104 N/m2
(D) 1 × 105 N/m2


Q4. The amount of heat generated per kg of fuel is known as

(A) Calorific value
(B) Heat energy
(C) Lower calorific value
(D) Higher calorific value


Q5. The value of specific heat at constant pressure (cp) is __ that of at constant volume (cv).

(A) Less than
(B) Equal to
(C) More than
(D) None of these


Q6. The mass of excess air supplied is equal to

(A) (23/100) × Mass of excess carbon
(B) (23/100) × Mass of excess oxygen
(C) (100/23) × Mass of excess carbon
(D) (100/23) × Mass of excess oxygen


Q7. The compression ratio for petrol engines is

(A) 3 to 6
(B) 5 to 8
(C) 15 to 20
(D) 20 to 30


Q8. The value of gas constant (R) in S. I. units is

(A) 0.287 J/kgK
(B) 2.87 J/kgK
(C) 28.7 J/kgK
(D) 287 J/kgK


Q9. The entropy __ in an irreversible cyclic process.

(A) Remains constant
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these


Q10. If in the equation pvn = C, the value of n = ∝, then the process is called

(A) Constant volume process
(B) Adiabatic process
(C) Constant pressure process
(D) Isothermal process


Q11. The efficiency of Ericsson cycle is __ Carnot cycle.

(A) Greater than
(B) Less than
(C) Equal to
(D) None of these


Q12. The hyperbolic process is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) Avogadro’s law


Q13. The compression ratio for Diesel engines is

(A) 3 to 6
(B) 5 to 8
(C) 15 to 20
(D) 20 to 30


Q14. For a perfect gas, according to Boyle’s law (where p = Absolute pressure, v = Volume, and T = Absolute temperature)

(A) p v = constant, if T is kept constant
(B) v/T = constant, if p is kept constant
(C) p/T = constant, if v is kept constant
(D) T/p = constant, if v is kept constant


Q15. The kinetic energy per kg molecule of any gas at absolute temperature T is equal to (where Ru = Universal gas constant)

(A) Ru × T
(B) 1.5 Ru × T
(C) 2 Ru × T
(D) 3 Ru × T


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(A)
2(C)
3(D)
4(A)
5(C)
6(D)
7(B)
8(D)
9(C)
10(A)
11(C)
12(A)
13(C)
14(A)
15(B)

Leave a Comment