Engineering Thermodynamics Questions And Answers – Set 29

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. If the value of n = 0 in the equation pvn = C, then the process is called

(A) Constant volume process
(B) Adiabatic process
(C) Constant pressure process
(D) Isothermal process


Q2. According to kinetic theory of gases, the velocity of molecules __ with the increase in temperature.

(A) Remains constant
(B) Increases
(C) Decreases
(D) None of these


Q3. The ratio of molar specific heats for mono-atomic gas is

(A) 1
(B) 1.4
(C) 1.67
(D) 1.87


Q4. Which of the following is the extensive property of a thermodynamic system?

(A) Pressure
(B) Volume
(C) Temperature
(D) Density


Q5. One kg of carbon produces __ kg of carbon dioxide.

(A) 3/7
(B) 7/3
(C) 11/3
(D) 3/11


Q6. An open cycle gas turbine works on

(A) Carnot cycle
(B) Otto cycle
(C) Joule’s cycle
(D) Stirling cycle


Q7. The ultimate analysis of coal consists of the determination of the percentage of

(A) Carbon
(B) Hydrogen and nitrogen
(C) Sulphur and ash
(D) All of these


Q8. Steam coal is a

(A) Pulverized coal
(B) Brown coal
(C) Coking bituminous coal
(D) Non-coking bituminous coal


Q9. The increase in entropy of a system represents

(A) Increase in availability of energy
(B) Increase in temperature
(C) Decrease in pressure
(D) Degradation of energy


Q10. Which of the following process can be made reversible with the help of a regenerator?

(A) Constant pressure process
(B) Constant volume process
(C) Constant pvn process
(D) All of these


Q11. The efficiency of a gas turbine is given by

(A) (Net work output)/(Work-done by the turbine)
(B) (Net work output)/(Heat supplied)
(C) (Actual temperature drop)/(Isentropic temperature drop)
(D) (Isentropic increase in temperature)/(Actual increase in temperature)


Q12. The heating of gas at constant volume is governed by

(A) Boyle’s law
(B) Charles’ law
(C) Gay-Lussac law
(D) Avogadro’s law


Q13. When a gas is heated at constant pressure

(A) Its temperature will increase
(B) Its volume will increase
(C) Both temperature and volume will increase
(D) Neither temperature not volume will increase


Q14. A cycle consisting of two isothermal and two isentropic processes, is known as

(A) Carnot cycle
(B) Stirling cycle
(C) Ericsson cycle
(D) Joule cycle


Q15. The gas turbine cycle with regenerator improves

(A) Thermal efficiency
(B) Work ratio
(C) Avoids pollution
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO : ANSWER :
1(C)
2(B)
3(C)
4(B)
5(C)
6(C)
7(C)
8(D)
9(D)
10(D)
11(B)
12(C)
13(C)
14(A)
15(A)

Leave a Comment