Exponents and Powers MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 13 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Multiplicative inverse of 1/5 is

(A) 10
(B) 3
(C) 5
(D) None of these


Q2. The value of (−1)47 is

(A) -1
(B) 1
(C) 0
(D) None of these


Q3. Express each of the following as a product of powers of their prime factors: 120

(A) 5² × 3²
(B) 2² × 3³
(C) 3 × 5 × 2³
(D) 3 × 5² × 2


Q4. The value of (-2)4 is ………..

(A) -16
(B) 16
(C) 8
(D) – 8


Q5. What is the base in 8²?

(A) 8
(B) 2
(C) 6
(D) 10


Q6. Simplify 2 × 10³.

(A) 1000
(B) 2000
(C) 16000
(D) None of these


Q7. In 104, 10 is called :

(A) Base
(B) Power
(C) Exponent
(D) None of these


Q8. The exponential form of 81 is

(A) 34
(B) 3³
(C) 3²
(D) none of these


Q9. Express 729 as a power of 3.

(A) 9³
(B) 34
(C) 36
(D) 3²


Q10. Which one is greater?

(A) 2³
(B) 3²
(C) 4²
(D) 5³


Q11. The value of (- 2)³ is

(A) 8
(B) -8
(C) 16
(D) -16


Q12. Multiplicative inverse of 1/7 is

(A) 14
(B) 7
(C) 49
(D) None of these


Q13. Express using exponential notation 343.

(A) 37
(B) 7³
(C) 7
(D) None of these


Q14. The value of 3° × 4° × 5° is ………..

(A) 60
(B) 0
(C) 1
(D) 3


Q15. Express the following in exponential form.
a×a×a×c×c×d×d×d×d

(A) a³ × c² × d4
(B) d² × a³ × c
(C) d² × a² × c
(D) c³ × d4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3C
4B
5A
6B
7A
8A
9C
10D
11B
12B
13B
14C
15A

Leave a Comment