Exponents and Powers MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 12 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The multiplicative inverse of 2-3 is

(A) 2
(B) 3
(C) 3
(D)23


Q2. In 10² the base is

(A) 1
(B) 0
(C) 10
(D)100.


Q3. am ÷ an is equal to

(A) am-n
(B) am+n
(C) amn
(D)an-m


Q4. The value of 1000° is

(A) 0
(B) 1000
(C) 1
(D)None of these


Q5. The value of (3° + 5°) × 2² is.

(A) 8
(B) 34
(C) 12
(D)0


Q6. Evaluate exponential expression − (25).

(A) 15
(B) -32
(C) 16
(D)none of these


Q7. (am)n is equal to

(A) am+n
(B) am-n
(C) amn
(D)an-m


Q8. The standard form of 0.0016 is equal to

(A) 1.6 × 10-3
(B) 1.6 × 10-2
(C) 1.6 × 10-4
(D)1.6 × 10-5

Q9. Evaluate the exponential expression (−n)4× (−n)2, for n = 5.

(A) 25
(B) 15625
(C) 3125
(D)625


Q10. 2 × 2 × 2 × 2 × 2 is equal to

(A) 24
(B) 2³
(C) 2²
(D)25


Q11. a° is equal to

(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D)a.


Q12. Very small numbers can be expressed in standard form using __ exponents.

(A) equal
(B) negative
(C) positive
(D)none of these


Q13. The value of (2° + 3° + 5°) is equal to

(A) 2
(B) 3
(C) 1
(D)4


Q14. The Base in the expression 10 24 is __.

(A) 1
(B) 10
(C) 0
(D)24


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(C)
3(A)
4(C)
5(A)
6(B)
7(C)
8(A)
9(B)
10(D)
11(B)
12(B)
13(B)
14(B)

Leave a Comment